Waar dokken we voor zonder na te denken?

zonder nadenken

Waar geven we soms zonder nadenken geld aan uit?

We rijden langs het benzinestation om de hoek. “Jeetje”, zegt manlief, “de benzineprijzen zijn hier nu ook al boven de twee euro en dit is niet eens langs de snelweg”
“Het weerhoudt mensen niet van autorijden”, observeer ik. Midden op de dag, is er verkeer genoeg op de weg.

Voor zover ik weet, heeft de benzineprijs mensen niet weerhouden van het autorijden. Want de benzine prijzen stijgen alleen maar net zoals het aantal auto’s op de weg.
Van A naar B kunnen op elk moment dat we dat willen, zit inmiddels diep in ons systeem verankerd. Het is een onvervreemdbaar recht geworden.

Peinzend over dit verschijnsel realiseer ik me, dat ik ook nooit iemand heb zien stoppen met roken vanwege de kosten. Terwijl die toch behoorlijk zijn niet noemen. Let maar op, hoor jij ooit iemand zeggen: “de pakjes sigaretten zijn alweer vijftig cent duurder geworden. Ik kap er mee, hoor”

Echt niet. Mensen stoppen met roken om tal van redenen, en constateren dan verheugd dat het nog geld oplevert ook.

Er zijn dus kennelijk zaken, waar geld geen rol speelt. Of op zijn minst niet de trigger is om iets te laten, waar we dokken zonder nadenken.

Zonder nadenken

Bij nicotine snap ik dat. Nicotine is gewoon verslavend en zolang je eraan verslaafd bent, denk je niet helder. Ik mag het zeggen, ik was 30 jaar een kettingrookster. Bij de auto snap ik het iets minder: met het openbaar vervoer reizen, is wat ingewikkelder dan met je eigen auto, maar het heeft ook veel voordelen.

Gemak en verslaving zorgen er dus voor dat we makkelijk geld uit geven. Wat zou er nu nog meer zijn, waar we zo zonder nadenken voor dokken?

Ik kom op: gemak koken van de Hello Fresh dozen of hoe ze mogen heten, of van die kant-en-klaar maaltijden die je in de magnetron doet. Heel duur, heel niet lekker. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank.
Nu komen mijn hersens krakend tot stilstand. Maar ik heb jullie lieve lezers!  Vertel me waar dokken we voor zonder na te denken?

lees ook eens: ben ik nou gek

like Like
8 antwoorden
 1. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik hou van auto rijden, en tanken moet je toch. Ik moet met de auto naar het werk en ik ben misschien ook wel verslaafd aan rijden, dus ja. Ik blijf dit gewoon doen haha

  Beantwoorden
 2. Frederique
  Frederique zegt:

  Bij mij speelde geld wel degelijk een rol bij stoppen met roken. Het werd steeds duurder en duurder. Ergens las ik de tip om elke keer dat je een pakje zou kopen dat geld in een potje te doen – wanneer het kan koop je er dan een mooi kledingstuk van of ga je op vakantie. Gaat snel zo’n potje. Verder baalde ik vandaag toen ik een mail kreeg dat het Netflix abonnement verhoogd wordt in december. Denk dat veel mensen daar niet echt bij nadenken en het gewoon betalen.

  Beantwoorden
 3. Daisy
  Daisy zegt:

  Eigenlijk ook de verzendkosten die je betaald bij een online bestelling. Maar wacht dacht je van die ‘snelle boodschappen bezorgers’. Dam zijn de boodschappen iets duurder en betaal je stiekem wel extra voor de snelle bezorging. Maar het iso ok zo handig he.

  Beantwoorden
 4. 9Lives Cats Etc
  9Lives Cats Etc zegt:

  Ik denk dan onmiddellijk : de prijs van de vooruitgang.
  Toch moet ik even toevoegen dat ik wel degelijk stil sta bij dergelijke zaken.
  Voornamelijk als het komt op de energieprijzen.
  Ik loop dan ook steeds rond in huis om de lichten uit te schakelen en spreek de mensen in huis hier wel over aan.
  Gebruik ik mijn 2de beeldscherm niet, dan schakel ik het nu steeds uit terwijl ik daar voorheen geen aandacht aan schonk.
  Ook bij het kiezen van de winkel hoor je mij makkelijk zeggen ‘waarom het ver gaan zoeken als het dichtbij ook kan, we sparen benzine uit’.
  En gisteren had ik nog een gesprek met mijn partner over ‘stoppen met roken omdat het onbetaalbaar aan het worden is’.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)