Wat betekent gezinsuitbreiding voor je financiën? geschreven door Tineke van den Tillaart

gezinsuitbreiding

Heb je plannen voor gezinsuitbreiding? Wat betekent dat financieel?

Je aandacht richt zich tijdens de zwangerschap vooral op de fysieke en emotionele aspecten en de praktische zaken zoals bijvoorbeeld het inrichten van een babykamer. Ik kan me niet herinneren dat ik veel verder dacht dan de bevalling. Toch is het verstandig om ook de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding al voor de bevalling onder de loep te nemen.

Voor de bevalling

  • [*]

Inzicht in je persoonlijke financiën
Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. Hoeveel geld heb je nodig voor babykamer en de uitzet? Ik heb zelf een deel van anderen geleend of gekregen en ik denk niet dat mijn kinderen daar last van hebben gehad. Ik heb daarmee wel flink kunnen besparen op de kosten.

  • [*]

Minder werken?


Hoe ga je werk en zorg combineren? Wat betekent het financieel als een van beiden minder gaat werken? Als je in loondienst bent, langer dan één jaar in dienst en je kind is nog geen acht jaar, dan mag je ouderschapsverlof opnemen als je (tijdelijk) minder uren wil gaan werken. Sommige werkgevers betalen een gedeelte van je salaris door tijdens dit verlof, andere niet. Ouderschapsverlof heeft altijd financiële gevolgen. Wat zijn de kosten die je kunt verwachten voor de kinderopvang?

  • [*]

Omgaan met minder geld
Kijk kritisch naar je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan de energieleverancier, internet, abonnementen, de auto. Op deze uitgaven kun je vaak flink besparen. Het bedrag dat je uitspaart, kun je op een spaarrekening zetten. Daarmee kun je een periode met een lager inkomen overbruggen. Heb je nog leningen lopen, bekijk dan de mogelijkheden om (zonder boete) wat extra af te lossen.

  • [*]

Toeslagen
Een lager inkomen kan gevolgen hebben voor je recht op zorg- of huurtoeslag. Denk ook aan het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Op de site van het Nibud kun je berekenen waar je recht op hebt, hoeveel deze regelingen je opleveren en hoe je ze kunt aanvragen. Ook gemeentes kunnen hun regelingen bekend maken op deze site.

Na de bevalling

  • [*]

Financiële zaken
Kinderbijslag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank via www.svb.nl
Indien van toepassing kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag aanvragen via www.toeslagen.nl
Wat kunt je in de toekomst verwachten? Is het nodig om daar nu voorzorgsmaatregelen voor te treffen? Hoeveel geld heb je dan nodig en hoeveel zekerheid wil je daarin hebben? Wil je daarvoor verzekeringen afsluiten?

  • [*]

Verzekeringen
De verzekerde som op de inboedelverzekering zo nodig verhogen met de waarde van de babykamer, babykleding, speelgoed. De aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en doorlopende reisverzekering aanpassen, eventueel een uitvaartverzekering afsluiten voor je kind.
De geboorte melden bij de zorgverzekering.


Wat heb jij gedaan om je financieel voor te bereiden op gezinsuitbreiding?

Wil jij meer tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: veranderingen als je kind 18 jaar wordt

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)