Hoe voordelig is kopen met korting echt? Tineke van den Tillaart

korting

Geeft het jou een goed gevoel als je iets koopt met korting? Als je via google zoekt op het woord korting zie je vele pagina’s met informatie over kortingsacties.

Ook in winkelstraten zie je vaak dat ergens korting wordt gegeven. Als je wilt besparen op je aankopen, is het goed voor je budget om te letten op kortingsacties.

Hoe bepaal je of een korting interessant is voor jou?

Ben je op zoek naar een bepaald product, kijk dan op internet en in winkels wat de gangbare verkoopprijs is en waar dit product het goedkoopste verkrijgbaar is. Als de aanbieding met korting dan nog voordeliger is, kun je een goede deal sluiten.

Wil je een apparaat in huis vervangen, kijk dan regelmatig op internet en in winkels naar een vervangend product. Je bepaalt welke apparaten voldoen. Zodra één van de geschikte apparaten in de aanbieding komt, doe je de aankoop. Haast je niet. Niets is slechter voor je budget, dan hals over kop een – dure – aanschaf te moeten doen.

Bij kleding kun je regelmatig kijken naar wat je leuk vind en pas overgaan tot een aankoop als de kleding afgeprijsd is. Om de paar weken moet er ruimte gemaakt worden voor nieuwe kleding. Als je de normale verkoopprijs weet, weet je precies hoeveel korting je krijgt. Ook op internet kun je zoeken naar kleding en de prijzen vergelijken. En pas op, de kreet korting, is een goed verkoopargument. Kennis van prijzen is een must.

Vaak wordt bij aanbiedingen van/voor vermeld op het prijskaartje.

Als je niet weet wat de oorspronkelijke verkoopprijs was en de adviesprijs van de fabrikant op het kaartje staat, is het lastig om te beoordelen hoe hoog de korting is. De adviesprijs ligt vrijwel altijd hoger dan de verkoopprijs. Als de adviesprijs genoemd wordt in de van/voor vermelding, lijkt de korting veel hoger!


Met hoge kortingen tot wel 70%, lokken je vaak de winkel binnen
. Eenmaal binnen blijken die sterk afgeprijsde artikelen foeilelijk of niet interessant te zijn en is de korting op de rest van het assortiment veel minder. Let dan goed op of het voordeel wel echt een voordeel is.


Hoef je in verband met een actie geen BTW te betalen?
Dan wordt soms gesuggereerd dat je 21% korting krijgt! Als een product met BTW € 121 kost, en zonder BTW € 100, is de korting echter 17,36 %. Op een duur apparaat kan dat natuurlijk in euro’s veel korting opleveren, maar blijf in dat geval de uiteindelijke prijs vergelijken met wat je elders betaalt.

Kun je kiezen tussen verschillende prijsklassen van hetzelfde product/consumptie ben je vaak geneigd niet het goedkoopste of duurste te kiezen, maar het product met de gemiddelde prijs. Dus als een fabrikant of restaurant meer omzet wil maken kan het voorkomen dat de goedkoopste variant vervalt en een duurdere wordt toegevoegd. Als je dan kiest voor de gemiddelde prijs, kies je voor het product dat voorheen de duurste was. Ook hier geld: kennis is noodzakelijk!

Kortingsbonnen zijn vaak beperkt te gebruiken, dus let op dat je deze op tijd inwisselt.

Het kan heel verleidelijk zijn om in verband met de korting aankopen te doen die je helemaal niet nodig hebt. Als je zonder die korting niet van plan was geld uit te geven, doe het dan nu ook niet.

Hoe bepaal jij of een korting interessant genoeg is om een aankoop te doen?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: Financiele tips voor als je samen gaat wonen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)