Verkooppraatje: hoe verkoop je lucht ?

verkooppraatje

Een verkooppraatje: grappig of fout of gevaarlijk? Wat denk jij?

Koop jij wel eens luchtige vla? Ik niet. Wanneer ik mijn vla luchtig wil, dan klop ik hem zelf wel op.
Ik weet zeker: wanneer ik luchtige vla koop, koop ik net zo veel vla als lucht. Mijn ontzag voor dit geweldige verkooppraatje gaat niet zo ver, dat ik het nog koop ook.

lucht verkopen

Natuurlijk wordt er veel lucht verkocht. Zo bekeek ik met enorm veel plezier een uitzending van Radar waar ze onderzochten of de  extra schuimende melk nu zo veel beter schuimde dan de gewone volle houdbare melk die voor een paar dubbeltjes in het schap van de supermarkt staat.

Zoals je van Radar kan verwachten, werd het onderwerp goed uitgediept en van alle kanten belicht: maar er was maar een uitkomst. De volle houdbare melk van een paar dubbeltjes, wordt net zulke mooi schuim als die van al die mooie verpakkingen vol beloften over topschuim voor op je koffie. Extra schuimende melk: voor mij kan die in het handboek: hoe verkoop je een product? Het is niet meer en niet minder dan een glad verkooppraatje. Is dat erg? Nee, die paar dubbeltjes die je teveel hebt betaald, ach die win je terug in de illusie dat je melk schuimt als nooit te voren…

als de verkooppraatjes niet waar zijn…

Erger wordt het wanneer je ronduit belazerd wordt.
Met stijgende verbazing keek ik maandag 10 februari naar een uitzending van de Monitor over composteerbaar karton. Karton, dat voel je al aan, dat in het geheel niet composteerbaar bleek…
Of nee, ik zeg het niet goed, karton dat volgens de Europese norm prima gecomposteerd kan worden. Alleen er is geen bedrijf dat het kan composteren… Er zijn wel bedrijven die het milieuvriendelijk afvoeren. Jawel, naar de verbrandingsoven. Met stijgende verbazing heb ik zitten kijken. De dappere frietboer aan het strand die niet wil dat het gevolg van een frietje eten leidt tot vervuiling van de zee en die daarom heftig investeert in composteerbare bakjes. Hij heeft het voor de kat z’n viool gedaan. En hij niet alleen.

Dat is niet grappig meer, dat is geen leuk verkooppraatje meer. Dat is gewoon bedrog. Laten we maar gewoon alle verkooppraatjes in de ban doen. Dan lopen we ook niet het risico dat we ronduit bedrogen worden.

like Like
Like
1
11 antwoorden
 1. Sherana | Reisenergie.nl
  Sherana | Reisenergie.nl zegt:

  Het zou inderdaad fijn zijn als verkopers zouden stoppen met gladde verkooppraatjes. Toch vind ik dat je als consument zelf de verantwoordelijkheid draagt en altijd je gezonde verstand moet blijven gebruiken.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik denk dat je gewoon je eigen boerenverstand moet gebruiken en kritisch moet zijn op alles wat je doet of koopt en zeker niet zomaar met bv bedrijven in zee gaan die nergens bij zijn aangesloten.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik ben altijd een beetje allergisch voor gladde verkooppraatjes. Ik wil graag mensen kunnen vertrouwen en weten dat ze me niet iets proberen aan te smeren. Gebakken lucht zuigt!

  Beantwoorden
 4. lodi
  lodi zegt:

  Precies, ik hoor ook wel eens iets en denk dan, he klopt dit, maar vaak is het alleen maar mooie tekst en betaal je er meer voor. Goed op blijven letten en gezond verstand gebruiken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)