Lachen…..highly underrated

gelachen

Even een gewetensvraag, wanneer heb jij voor het laatst gelachen?
En nu bedoel ik echt gelachen he, echt hardop geschaterd, gegierd.
Nou? Hoe lang geleden was dat?
Vast en zeker te lang.

Wij zijn nu eenmaal geen uitbundig volk, wij schateren niet voor het ontbijt.
En toch zouden we dat moeten doen. Gewoon opstaan en eerst eens even flink lachen.
Omdat het kan, omdat het een mooie dag wordt, of zomaar zonder enige reden.
Met weemoed denk ik terug aan mijn vriendinnetjes van de middelbare school, met wie ik zo hard kon gieren, dat we er buikpijn van kregen.
Onze slappe lach aanvallen waren beroemd en berucht bij de docenten. Nog zie ik mijn wiskundeleraar, mijnheer de B. vertwijfeld naar mij kijken, terwijl hij riep: “wat is er zo grappig?”

Waarom is lachen zo gezond?

Ze zeggen dat lachen het immuun systeem van het lichaam stimuleert. Helaas kon ik het wetenschappelijke artikel om een en ander te bewijzen nergens vinden en geloof me: ik heb gezocht! Maar, dus: ben je verkouden, heb je griep of buikloop? Lachen, gieren, brullen! Daar word je beter van. Ik durf te wedden dat wanneer je een lach in een pil kon stoppen en het in een potje kon verkopen, het wel gewaardeerd zou worden. Wat gratis is, dat wantrouwen we. Kennelijk, gaat dat ook op voor onze eigen gulle lach.

Lachen en endorfine

 Het schijnt dat we al lachende endorfine aanmaken. Van mij hoeven ze dat niet te bewijzen. Dat voel je toch zelf ook wel? Dat heerlijke warme gevoel nadat je met je vriendin zo vreselijk hebt gelachen? Dat gevoel dat nog zachtjes in je nagloeit, waardoor je je lieve familieleden soms opschrikt met een giegeltje, dat uit het niets lijkt te komen. Maar dat komt het natuurlijk niet. Schateren met je vriendin, dat is nog een making memories! Met als kleine kanttekening dat het totaal niet Instagramme-able is. Wat mij betreft een absoluut voordeel, trouwens.

Is het een vrouwending?

Zeg eens eerlijk, met wie schater je harder? Persoonlijk, als ik eerlijk ben, kan ik met mijn man prima grijnzen. Maar schateren….dijenkletsers? Eerlijk is eerlijk, dat is wat minder. Mannen zijn volgens mij niet van de schater: als ik het mis heb, dan hoor ik het graag.
Ooit hadden dochterlief en ik de slappe lach, we lachen slap van het lachen over de tafel. Op een gegeven moment keken we op> We zagen de stomverbaasde gezichten van man en zoon lief. We keken elkaar aan en….precies. We waren machteloos van de lach.


Waar hebben we nu pret om?

Valt het jou ook op, dat wij vrouwen zelden schateren om een mopje, of een komisch filmpje?
Dan glimlachen we, grijnzen, zijn geamuseerd. Wij krijgen pas echt lol, als we elkaar er tussen nemen. Wanneer we de meest vreselijke woorden voor elkaar gebruiken, waarvan we zo goed weten dat we daar helemaal niks van menen. Waar we gierend al onze blunders ophalen… Misschien is samen lachen daarom wel zo goed voor ons. Het is een uiting van liefde…

lees ook eens: de wereld gaat aan vlijt ten onder

 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)