Hoe verminder je financiële stress! door Tineke van den Tillaart

financiele stress

Je financiële situatie kan zorgen voor stress! Dit kan leiden tot irritatie, boosheid, depressie en meer zorgen. Je ziet er steeds meer tegenop om je persoonlijke financiën te regelen. Door de financiële stress kun je nog slechtere financiële keuzes gaan maken.
Als je dit herkent, heb je misschien hulp nodig bij het oplossen van de financiële problemen.
Bij meer meer controle over je financiën, zal je stress verminderen.
Daarnaast kan het helpen om te leren omgaan met je gevoelens over de situatie.
Je kunt leren jouw eigen reactie op een stressvolle situatie onder controle te krijgen.

Waar moet je beginnen?

Als je besluit je leven niet langer te laten beheersen door de financiële stress, plan dan regelmatig tijd in voor je geldzaken en voor ontspanning om de stress van je af te laten glijden. Bijgaande tips kunnen je helpen hiermee te starten!

Tips voor het minderen van financiële stress:

1. Schep orde in de chaos
Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bekijk of je per maand geld overhoudt of tekort komt.

2. Budgetteren
Heb je een goed overzicht gemaakt, onderzoek dan waar je op kunt besparen. Maak een budgetplan voor de korte termijn én voor de lange termijn. Door je budgetplan op papier te zetten, neem je controle over de situatie en dat vermindert stress bij een financiële tegenvaller.

3. Stop met lenen
Geld lenen kost altijd geld. Bij het kopen van een huis kom je er echter niet onderuit om een lening (hypotheek) af te sluiten. Wanneer een aankoop niet noodzakelijk is, kun je beter niet lenen. Het geeft onrust als je elke maand weer een bedrag inclusief rente moet betalen aan iets wat je al hebt gekocht.

4. Zorg voor een buffer
Zorg dat je altijd een buffer hebt voor onverwachte uitgaven of verandering in je inkomsten. Probeer maandelijks een bedrag opzij te zetten.

5. Koop alleen dingen die je nodig hebt
Veel nutteloze spullen in huis zorgen voor een onrustig gevoel. De rekeningen achteraf en een bankrekening waar bijna niets op staat geven nog meer stress.

6. Leef niet boven je stand
Probeer je leven zo in te richten dat je de maandelijkse lasten eenvoudig kunt dragen. Met een kleiner huis houd je meer geld beschikbaar voor leuke dingen en eventuele tegenvallers. Dit geeft veel rust.

7. Deel je zorgen en onderhoud je relaties

Financiële stress kan relaties schaden. Door je zorgen te delen met familie en vrienden vermindert de stress en ontstaat begrip. Er zijn genoeg activiteiten samen te doen die niet veel geld kosten.

8. Vraag om advies
Advies vragen over je geldproblemen en de stappen die je gaat nemen om het aan te pakken vermindert je financiële stress.

9. Eet goed.
Als je gezond eet worden de vitaminen en voedingsstoffen die stress uit je lichaam zuigt opnieuw aangevuld.

10. Wees lichamelijk actief
Lichaamsbeweging vermindert stress en verbetert je humeur. Of je nu gaat sporten, wandelen, zwemmen of fietsen, zorg ervoor dat je dagelijks beweegt.

Om je te helpen je financiële stress te verminderen organiseer ik samen met Annemieke Cornelisse van “niiraja”, praktijk voor ondersteuning van gezondheidsklachten en leefstijlverbetering de Workshop “Verminder je Financiële Stress en kom in beweging om meer geld over te houden!” op 16 september 2015 in Nieuwegein.
Voor aanmelding kun je een mail sturen naar financienstress@gmail.com

Wat doe jij om financiële stress te voorkomen of te verminderen?

lees ook: waaaaaar is…??

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)