Het encyclopediesyndroom door Irene de Vreede

encyclopediesyndroom

Het encyclopediesyndroom, je kent het wel, je bladert door een encyclopedie op zoek naar iets dat je graag weten wilt en voor je het weet ben je verdwaald in artikelen die totaal ergens anders over gaan.

Voor je het weet ben je vergeten waar je naar op zoek was. Ik kon altijd erg goed verdwalen in een encyclopedie, vandaar dat ik ook zoveel onzinnige weetjes in mijn hoofd heb zitten.

Tegenwoordig blader ik echter zelden nog in een encyclopedie. Met de komst van het internet is alles binnen een paar klikken beschikbaar. En als ik me echt in een onderwerp wil verdiepen neem ik er een boek over. De veeldelige zware encyclopedie is inmiddels naar zolder verhuisd. Waar hij stof ligt te verzamelen in afwachting van andere tijden.

Zijn dikke boeken verdwenen?

Je zou daarmee verwachten dat het encyclopediesyndroom samen met de dikke boeken uit mijn leven was verdwenen, maar niets is minder waar. Het zoeken op internet gaat weliswaar anders dan het bladeren in een boek. Maar het encyclopediesyndroom is gewoon blijven bestaan. Je zoekt iets op, je vind iets anders… En een paar klikken verder ben je bijna vergeten waar je naar op zoek was. Niks verandert dus!

Het encyclopediesyndroom klinkt een beetje als een enge ziekte, maar om nou te zeggen dat ik er aan lijd, dat vind ik te ver gaan. Natuurlijk is het best weleens lastig, als ik snel iets moet opzoeken, dan kost het me gewoon meer tijd dan strikt noodzakelijk zou zijn geweest, maar als ik eerlijk ben, vind ik het wel een leuke eigenschap van mezelf.
Vaak laat ik het ook gewoon gebeuren, of ik zoek het zelfs op. Ik begin dan gewoon op een Wikipediapagina en klik net zo lang door tot ik een leuk artikel tegenkom. Zo heb ik al heel wat onvermoede verbanden gevonden en dat vind ik dan weer gewoon leuk! Ik ben een beetje vreemd, maar daar zit ik niet mee.
Zijn er nog meer mensen met deze relatief onschuldige eigenaardigheid?

lees ook goed advies

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)