Het poederdonsje.

poederdonsje

Ineens realiseerde ik me: het poederdonsje is verdwenen. Echt waar.


Mijn moeder had er een. Die zat in haar poederdoos en daar poederde ze haar neus mee.
“Zooooo”, zal je zeggen “groot nieuws”.Mijn moeder had toevallig ook een poederdonsje

Maar dames, denk eens na: wanneer zijn jullie voor het laatst, samen met tenminste een vriendin, naar de toiletten van een eetgelegenheid gegaan, om daar je neus te poederen?
Honderd jaar geleden, ik wist het.

Het poederdonsje en de slechte huid.

En dat is niet omdat we massaal hebben besloten geen make-up meer te dragen, hoewel dat op zich geen slecht idee zou zijn.
Volgens mij is het gewoon niet meer “in”  om je neus te poederen, het is, samen met de dames, uitgestorven. En daarmee is het poederdonsje geschiedenis geworden.
Niks aan te doen, niets is eeuwig. Ik gedenk in stilte het lichtblauwe poederdoosje van mijn moeder met daarin een plat “sponsachtig ding”, waarmee je de poeder over je neus kon vegen. Als het bruine spul een kuil liet zien, waardoor je de  bodem van het doosje zag, begon de poeder op te raken.

Niks was leuker dan dat spons ding over je neus te halen. Dat was overigens iets waar onze moeder, mij en mijn vriendinnetje ernstig voor waarschuwde. Dat was namelijk enorm slecht voor je huid!
Achteraf gezien hilarisch: we waren basisschool kinderen.

Aan de andere kant: ik heb mijn hele leven nooit een vorm van make-up gebruikt en heb een bijzonder mooie huid, voor een vrouw die al een eindje in de zestig is.

Waarom poederen wij:

Al sinds Cleopatra (en volgens mij nog eerder) maken vrouwen zich op. Door je op te maken, kan je proberen het heersende mode- ideaal zo dicht mogelijk te benaderen. Wij willen een mooi bruin kleurtje. Dat laat zien dat we de tijd hebben om in de zon te liggen. (Of dat we ons een zonnebank kunnen permitteren)
In de achttiende eeuw poederden vrouwen zich wit (soms gewoon met meel) Want een blanke huid betekende dat je niet hoefde te werken…
Mijn moeder haalde een poederdonsje over haar neus omdat een glim neus, niet netjes was…

En ik ben nu even op weg naar een spiegel. Ik ben ineens heel nieuwsgierig of ik een glimneus heb…

lees ook eens: afscheid nemen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)