Een zakje krentenbollen.

krentenbol

Had ik het gisteren met jullie over de smaak van Duitse Bratwurst, vandaag wil ik het eens over de krentenbol hebben.

Ongeveer anderhalf jaar geleden vertrokken manlief en dochterlief naar een ligconcert. Dat was een concert in de buitenlucht waarbij je liggend op een matje, kijkend naar de blaadjes van de bomen, van muziek geniet. Het was rond etenstijd en om de pret van het buitenzijn te vergroten, namen ze een picknick mee.

Manlief had, als een goede vader, een zakje krentenbollen bij zich. Dochterlief nam een foto van het zakje met 4 gesmeerde krentenbollen en postte het op haar Instagram account met de woorden: op stap met papa.

een hele generatie had iets met de krentenbol

De respons was overweldigend. Een hele generatie bleek warme herinneringen te hebben aan picknicks, schoolreisjes en onderweg op vakantie met krentenbollen.
Grappig genoeg eten die dertigers ze dus zelf niet meer. Alleen als papa of mama ze voederen. Dan gaat zo’n bolletje er nog altijd smakelijk in. De krentenbol is nostalgie

De respons op Insta verbaasde Manlief en mij ook een beetje. Voor ons is de krentenbol nog altijd feestvoer. Een extraatje. In onze jeugd was er een tv serie over Okkie Trooy. Een uitvinder. Deze Okkie, beschikte over een koffertje, dat meestal leeg was, maar soms dan klapte het open en dan zat het vol….krentenbollen!!
De luxe dat je zomaar een koffer vol krentenbollen tot je beschikking kon hebben, we vonden dat als kind fantastisch.

Ik vraag me af, gaat de krentenbol het redden. Kan deze eenvoudige bol, met haar ietwat chemisch ogende gele kleurtje en soms wat harde krenten het opnemen tegen de bollen van vandaag?
Tegen de chiabatta’s met tomaat en mozzarella, tegen het knapperige pistoletje met filet americain en hard gekookt ei?
Lukt haar dat, als we haar pimpen met een plakje kaas en een likje roomboter?
Laten we daarvoor de gegrilde paninini liggen?

Ik denk het wel. Want elk kind lust een krentenbol. En wat je als kind lekker vond, dat blijft lekker.

meer lezen over brood? Lees Vergeten brood

like Like
9 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik vind het leuk om over krentenbollen te lezen al vind ik het zelf echt vies, ook als kind al, maar wat mij vooral bijblijft in je blog is…een ligconcert. Wat wat? Nog nooit van gehoord! Wat een topuitvinding! Ik wil ook naar een ligconcert!

  Beantwoorden
 2. Gabriëlle
  Gabriëlle zegt:

  Krentenbollen … heerlijk! Mijn moeder deed er altijd (room)boter en een schepje suiker op. Pure verwennerij. Nu eet ik ze nog maar dan met een plakje kaas. Oók lekker 🤤

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)