De kunst van het ontvangen. door Millonnial

dankbaar zijn

over hulp krijgen, hulp geven en dankbaar zijn

We horen vaak dat het goed is om anderen te helpen. En dat het goed is om jezelf aan te leren mensen regelmatig een helpende hand te bieden. Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het eigenlijk met hulp krijgen?

Geven is mooi, maar kun je ook ontvangen? Dit kan voor sommige mensen namelijk nogal lastig zijn. Zo ook voor mij.

Ik heb in het verleden vaak meegemaakt dat mensen in mijn omgeving me wat wilde aanbieden. Dit kon een lift zijn, maar ook hulp als ik ergens mee zat.
Ik wilde mensen niet tot last zijn, waardoor ik vaak reageerde met ‘’nee, hoeft niet’’. Ook had ik vaak het gevoel dat ik dan iets terug moest doen. Vandaar dat ik er liever niet op in wilde gaan.
Deze reactie zorgde voor onbegrip en teleurgestelde gezichten. Mensen leken zich afgewezen te voelen. Men riep weleens ‘’ik kan jou ook nergens blij mee maken hè’’.

Ik stoorde mezelf hieraan. Wat deed ik fout? Ik was tenslotte toch gewoon bescheiden en beleefd? Bovendien bespaarde ik mensen moeite. Waarom deed iedereen dan zo moeilijk?
Totdat ik begon in te zien dat het niet alleen belangrijk is om te leren geven, maar ook om te nemen.

Veel mensen willen graag helpen. Dit geeft ze tenslotte ook weer een goed gevoel over zichzelf. Men zal het daarom fijn vinden wanneer jij openstaat om hulp te ontvangen.
Want zeg nou zelf…als jij iemand hulp aanbiedt, dan krijg je daarop toch ook het liefst een enthousiaste reactie?

Dankbaar zijn

Het kan dus een goed idee om wat minder ‘’nee, hoeft niet’’ en wat vaker ‘’ja, graag!’’ te zeggen. Tenzij je ergens oprecht geen behoefte aan hebt. Dan is een ‘’nee, dankje’’ natuurlijk ook voldoende. Persoonlijk zou ik ontvangen ook als een vorm van dankbaarheid zien. Je geeft ensen namelijk de kans om ze ergens dankbaar voor te zijn.

Meer blogs rondom sociale vaardigheden zijn te lezen op mijn blog milonnial.nl

lees ook eens: mismoedig zijn

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)