fbpx
Vrouw en geluk

Waarom mensen muizen haken.

muizen haken
Felice
Geschreven door Felice

 

Mijn lieve man houdt kippen. Hij heeft daarvoor een enorm kippenhok gebouwd.
Een volstrekt nutteloze actie: voor verse eitjes kan je net zo goed naar de boer fietsen. Veel goedkoper ook.
Maar…..hij wordt er zo verschrikkelijk vrolijk en blij van.Ik ben niet beter: ik verbouw mijn eigen groenten. Nou goed, dan heb ik onbespoten, knapser verse groenten, dat wel. Maar denk nu maar niet dat het goedkoper is dan de groentenman.En die heeft vaak nog meer keus ook.
Maar….ik word er zo verschrikkelijk blij en vrolijk van.

Op facebook volg ik een handwerkforum. Honderden gehaakte muizen komen voorbij. Kerst muizen ( in Dickensiaanse kleding) paas muizen, huis muizen…
Nou als dat niet een volmaakt zinloze actie is, dan weet ik het niet meer: je kan toch helemaal niks met een gehaakte muis.
Maar…. de maaksters worden  overduidelijk verschrikkelijk blij en vrolijk van muizen haken.

Wat is dat toch?

Wat is dat toch, vroeg ik me af, dat we zo blij worden van iets dat we zelf gemaakt hebben, met onze eigen handen en vaak nog met bloed, zweet en tranen?

Wij mensen kunnen heel veel, dat hebben ( hadden ) we evolutie-technisch gezien ook nodig. Met alleen jagen, komt de mens er niet. Die beer moet ook gevild en verwerkt worden. Met een paar knolletjes erbij smaakt ie beter. En hoe beter je de huid kan looien, des te langer heb je er wat aan.
En nog steeds kunnen we heel veel, maar er wordt steeds sterker vooral een beroep op onze leer en onthoud vermogen gedaan. We lezen, we schrijven, we praten. Allemaal heel prima manieren om te leren, maar….je leert het beste door te doen!

Zie je hersens als een spier die getraind moet blijven. Niet voor niks wordt mensen die met pensioen gaan van harte aangeraden vooral nieuwe hobby’s te ontwikkelen en oude weer op te pakken.
Dat houdt de hersens soepel.

Op de een of andere manier hebben we dat door…En klappen we ons boek dicht, trekken de stekker uit de laptop, laten onze telefoon voor wat hij is….en gaan DOEN.
Dingen die we niet hoeven te doen, maar die onze hersenen in beweging houden.
En daar worden we verschrikkelijk vrolijk en blij van.

lees ook: de week van de eenzaamheid

Like

Over de auteur

Felice

Felice

12 reacties

Geef een reactie