Vrouwensport

curling

over curling en mannen en vrouwensporten

Het zal u niet ontgaan zijn, dat de olympische winterspelen in volle gang zijn. Wees niet bang; ik ga geen succesverhaal ophangen over de Nederlandse sporters, ook al zijn het dusver vrijwel uitsluitend vrouwelijke successen. Ik ving deze week een glimp op van het curlingtoernooi, dat bracht me op het idee voor deze column. Vrouwensport zou minder vanzelfsprekend moeten zijn. Ik snap heel goed dat er speciale toernooien voor mannen en vrouwen zijn. Tenslotte zijn mannen sterker en hebben ze gemiddeld meer uithoudingsvermogen. In vele sporten zouden vrouwen, hoe goed ze ook zijn, volslagen kansloos zijn tegen mannelijke toppers. Dat komt puur door de fysieke achterstand die vrouwen nou eenmaal hebben.

Curling mannen en vrouwen

Overigens mogen vrouwen pas sinds 1928 (turnen) aan de olympische spelen mee doen. Dat is nog geen honderd jaar geleden. In die tijd vond men, uiteraard mannen, dat vrouwen niet geschikt waren voor wedstrijdsport. Daar hadden ze vreselijk ongelijk in natuurlijk, maar daar gaat het me nu niet om. Ik haal curling er weer even bij, ik heb er met aandacht even naar gekeken. Kracht heb je er niet voor nodig en het uithoudingsvermogen wordt ook niet extreem op de proef gesteld. Toch heb je een apart mannen- en vrouwentoernooi, naast een gemengd toernooi. Dat had volgens mij best afgekund met een opentoernooi, open voor mannen en vrouwen, maar ja dan konden ze natuurlijk minder medailles uitdelen. Bij curling heb je inzicht, concentratie en een goed gevoel voor de steen nodig. Je kan mij niet wijsmaken dat vrouwen daar een fysiek nadeel bij hebben. Ik vermoed dat vrouwen in deze sport best van mannen kunnen winnen, maar ik geef toe dat ik me daar niet in verdiept heb.

man tegen vrouw

Er zijn vast nog wel een dozijn andere sporten te bedenken waarbij vrouwen niet per definitie in het nadeel zijn, bij zulke sporten zou je toch geen specifieke toernooien voor vrouwen nodig moeten hebben. Zo als het nu gaat worden de verschillen tussen vrouwensport en mannensport onnodig in stand gehouden. Ik kijk met plezier uit naar de eerste finale waar een vrouw het opneemt tegen een man, maakt me niet uit welke sport het is, voor mijn part curling.

lees ook: de huilende horeca en vrouwenzaken en mannendingen

like Like
2 antwoorden
 1. Niek Tholen
  Niek Tholen zegt:

  Inderdaad zijn er veel meer sporten waarin het niet uit zou moeten maken van welke kunne de deelnemers zijn. Ik denk met name aan denk- en precisiesporten. Denk aan schaken en curling. Ik speel zelf petanque (je mag ook jeu de boules zeggen), en ik weet dat daar vroeger gemengde wereldkampioenschappen werden gehouden en dat Nederland zich daar lang hard voor heeft gemaakt, tot… het zelf voorstelde de boel te splitsen, en naar ik meen was dat op grond van de financering van de sport in Nederland – kennelijk heeft het status beide geslachten uit elkaar te houden. Ik ken diverse vrouwen die niet mee willen doen aan aparte toernooien en kampioenschappen voor alleen vrouwen.

  Beantwoorden
 2. Mitchel
  Mitchel zegt:

  Een klein stukje van de curling-wedstrijd heb ik gekeken. Ik denk dat het niet meer dan normaal is dat sporten gemengd worden uitgevoerd. We zijn allemaal mensen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)