Muziek is geen wedstrijd

muziek is geen wedstrijd

Muziek is geen wedstrijd en daarom heb ik ronduit een hekel aan muziek programma’s als de Voice of Holland en Holland got talent en hoe ze verder allemaal nog meer mogen heten.

Hoe kom ik aan die weerzin

Heel lang heb ik me afgevraagd waar die absolute weerzin toch vandaan kwam.
Was het dat de liedjes altijd hetzelfde zijn? Of is het dat ik niet tegen hysterisch gillende mensen kan?
Zat mijn ongenoegen in het feit dat als je dat programma wil bekijken je ongeveer net zoveel reclame ziet als programma? (nou ja, met mijn zwakke blaas heeft dat ook wel weer voordelen, natuurlijk)

Ik heb als eens eerder betoogd dat die voices of Holland het over het algemeen nooit ver schoppen, omdat ze de tijd niet krijgen om te rijpen…

Maar dat alles bij elkaar verklaart nog steeds niet, waarom dergelijke programma’s zo op mijn allergie spieren werken.

In muziek hoef je niet te scoren

Gisteren viel het kwartje. Muziek is geen wedstrijd. Waarom het zo lang geduurd heeft, voor ik dat doorhad, is me een raadsel. Maar daar is hij. In dit soort programma’s wordt muziek gedegradeerd tot iets waar je kan winnen of verliezen. Het fijne van kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder, is namelijk dat er geen winnaars of verliezers bestaan.

Natuurlijk zingt Barbara Streissand honderd keer beter dan ik. En Tania Kross zingt weer duizend keer beter dan Barbara Streissand. Maar dat doet er toch helemaal niet toe? Wat Tania, Barbara en mij verbindt is dat we van zingen houden. Dat we genieten van muziek. Dat we ons kunnen verliezen en herkennen in muziek. Dat we alledrie iedere keer weer ons best doen om zo mooi mogelijk te zingen, om nog meer uit onszelf te halen. En dat doen we niet omdat we een wedstrijd willen winnen. Dat doen we omdat we de muziek zo mooi vinden, de muziek  heeft er recht op, dat we het uiterste uit onszelf halen. Opdat zij zo volledig mogelijk tot haar recht komt. Daar komt geen wedstrijd aan te pas.

Vier voetballers

Wanneer 4 voetballers elkaar tegenkomen, dan gaan ze een potje voetballen. En aan het einde van het potje heeft een van de twee teams vaker gescoord dan de ander. Dat kan je gewoon tellen.
Maar ben jij ooit vier muzikanten tegen gekomen die gingen doen wie het best muziek kon maken?
Nee, dat ben je niet.
Muzikanten gaan muziek maken. Samen.

Lees ook boek van papier of e reader

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)