Vrouwen in de blues

vrouwen in de blues

De Blues is ontstaan uit de liederen die slaven op het veld zongen. Het triesterige en de ellende sijpelt er in door. Toch is het de bron van de moderne muziek. Het is van origine dus vooral een zwarte mannenwereldje. Geen wonder dat er weinig vrouwen zijn in de blues, maar ik ga mijn best doen er een aantal te vinden. Irene

Vrouwen in de blues A

Vrouwen in de blues B

Etta Baker heeft bijna 90 jaar lang de blues gespeeld. Ze zong, ze speelde gitaar en ze speelde banjo.

Marcia Ball is een Amerikaanse blues pianiste en zangeres. Ze begon haar loopbaan begin jaren zeventig bij de progressieve countryband Freda and the firedogs waarna ze haar nog altijd voortdurende solo carrière begon in 1974.

Lou Ann Barton is een Amerikaanse blueszangeres die al van af de jaren 70 actief is onder andere in samenwerkingsverbanden waaronder met Stevie Ray Vaughan

Gladys Bentley, geboren aan het begin van de vorige eeuw was een openlijk lesbische blueszangeres en pianiste die ook vaak als male impersonator optrad.

Lady Bianca is een Amerikaanse blueszangeres. Ze was onder andere achtergrondzangeres bij Sly and the Family Stone en speelde de rol van Billy Holliday in Evolution of the blues.

Lucille Bogan was een traditionele Amerikaanse blueszangeres, een van de eerste die werd opgenomen. Samen met Ma Rainy en Bessie Smith behoorde ze tot de grote 3.

Bessie Brown was een klassieke Amerikaanse blueszangeres, die haar opname carrière had in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Kitty Brown was een Amerikaanse blueszangeres die actief was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, ze is bijna 100 jaar oud geworden.

Van Marie Bradley is weinig bekend dan dat ze in het begin van de blues in Amerika opnames heeft gemaakt.

Van Josephine Byrd zijn twee songs bekend en daar houdt de informatie dan ook ongeveer op.

Vrouwen in de blues C

Karen Carroll was een Amerikaanse blueszangeres die aan het begin van haar carrière nog samenwerkte met Albert King.

Alice Leslie Carter had maar een korte carrière als blues zangeres aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Deborah Coleman was een Amerikaanse blues gitariste, die in 2001 werd uitgeroepen tot de beste vrouwelijke bluesgitariste van de wereld.

Martha Copeland was een Amerikaanse blueszangeres die successen vierde in de twintigerjaren van de twintigste eeuw.

Shemekia Copeland is een Amerikaanse blueszangeres. Ze is de dochter van Johnny Copeland en is actief in de muziek business sinds 1996.

Elasabeth Cotten was een blues singer songwriter uit Amerika, die haar gitaar ondersteboven speelde met een techniek die naar haar vernoemd werd: Cotten picking.

Vrouwen in de blues D

Debbie Davies is een Amerikaanse blues gitariste die met heel veel bekenden heeft opgetreden zoals J. Geils en Albert Collins, daarnaast heeft ze sinds 1993 bijna jaarlijks een soloalbum uitgebracht.

Thornetta Davis is een Amerikaanse blueszangeres. Ze heeft in het voorprogramma gestaan van o.a .Gladys Knight, Etta James en Bonnie Raitt.

Vrouwen in de blues E

Bernice Edwards was een Amerikaanse blueszangeres die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw actief was.

Vrouwen in de blues F

Ethel Finnie was een Universitair opgeleide Amerikaanse blueszangeres. Haar carrière speelde zich af in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Sue Foley is een Canadese blueszangeres en gitariste, die inmiddels 15 albums heeft uitgebracht met soms bekende gasten zoals Billy Gibbons (ZZ-Top) en Jimmie Vaughan.

Vrouwen in de blues G

Lillian Glinn Was een Amerikaanse bluezangeres die vanuit de black vaudeville kwam en uitsluitend in de jaren twintig van de vorige eeuw actief was.

Lil Green was een Amerikaanse religieuze blueszangeres uit de jaren veertig van de vorige eeuw.

Helen Gross was een klassiek Amerikaanse blueszangeres die actief was in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Ida Goodson was een Amerikaans bluespianiste en zangeres die vooral bekend is geworden vanwege haar begeleidende pianowerk in de stomme film.

Annie Mae Goosby was een blueszangeres en pianiste aan het begin van de vorige eeuw.

Vrouwen in de blues H

Sandra Hall is een Amerikaanse blues zangeres die samen met haar zus Barbara ook nog het duo the Soulsisters vormde.

Odessa Harris was een Amerikaanse blues zangeres die een carrière had vanaf de jaren vijftig tot haar dood in 2007. Ze toerde onder andere met BB King.

Hattie Hart was een Amerikaanse blueszangeres actief in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Ze maakte ook deel uit van The Memphis Jug Band.

Lucille Hegamin was een Amerikaanse blueszangeres en entertainer, die in twee periodes actief was. Van 1910 tot in de jaren dertig en daarna nog in de jaren zestig.

Katherine Henderson was een Amerikaanse blueszangeres die vooral opnames maakte in New York. Ze was actief in de jaren twintig tot de jaren 40.

Alberta Hunter was een Amerikaanse blueszangeres, die eerst een carrière had van de jaren twintig tot de jaren vijftig en daarna eind jaren zeventig op 80-jarige leeftijd nog een comeback maakte.

Vrouwen in de blues I

Bertha Idaho was een Amerikaanse blueszangeres, die 1928 en 1929 vier songs opnam waarna er niets meer van haar vernomen werd.

Vrouwen in de blues J

Etta James Amerikaanse blueszangeres die tot haar dood in 2012 bleef zingen, na een carrière van meer dan 50 jaar.

Marion James was een Amerikaanse blueszangeres die soms de Nashville’s queen of de blues werd genoemd.

Maggie Jones Was een Amerikaanse pianiste en Blueszangeres ze werd in haar tijd de Texas Nightingale genoemd.

Mary Johnson was een Amerikaanse blueszangeres en accordeoniste die vooral actie was in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Janis Joplin Misschien wel de bekendste Blueszangeres uit de jaren zestig, prominent lid van Club 27. Begon haar carrière als frontvrouw van Big Brother and the Holding Company, maar werd al snel beschouwd als een solo artieste. Ze heeft ondanks haar korte leven een heleboel grote hits voortgebracht, die we nog altijd regelmatig voorbij horen komen, zoals Me and Mr. McGee, Mercedes Benz en Ball and Chain om er maar een paar te noemen.

Edith North Johnson was een klassieke Amerikaanse blueszangeres. Haar lange carrière begon in de jaren twintig van de vorige eeuw en strekte zich uit tot in de jaren zestig.

Vrouwen in de blues K

Jo Ann Kelly was een Engelse blues gitariste en zangeres die haar hele volwassen leven, dat helaas niet zo lang mocht duren, actief is geweest.

Lottie Kimbrough was een Amerikaanse obese country blueszangeres die vanwege haar omvang de bijnaam Kansas City Butterball meekreeg.

Vrouwen in de blues L

Denise Lasalle was een Amerikaanse blueszangeres, die ook haar sporen verdiende in de Soul- en gospelmuziek.

Virginia Liston was een Amerikaanse blueszangeres die haar successen had aan het begin van de vorige eeuw.

Vrouwen in de blues M

Sara Martin was een Amerikaanse Vaudeville artieste die aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw begon met het zingen van de Blues.

Ida May Mack was een Amerikaanse blueszangeres die in 1928 een aantal songs opnam.

Memphis Minnie was een Amerikaanse blues gitariste en zangeres met een lange carrière die zich uitstrekte van het begin van de vorige eeuw tot diep in de jaren 50.

Viola McCoy was een klassieke vrouwelijke blueszangeres met name actie in het interbellum

Clara McDaniel is een Amerikaanse blueszangeres die in 1997 debuteerde met haar album Unwanted Child. Ze heeft samengewerkt met grote sterren zoals Ike Turner en Albert King

.Hazel Meyers was een Amerikaanse blueszangeres die zich vooral begaf in de zogenaamde black vaudeville.

Vrouwen in de blues  N


Vrouwen in de blues O

Vrouwen in de blues P

Sista Monica Parker was een Amerikaanse blueszangeres die actief was vanaf de jaren 90 tot aan haar dood in 2014.

Vrouwen in de blues Q
Vrouwen in de blues R

Ma Rainy was een van de eerste professionele blueszangeressen. Ze werd geboren in de jaren tachtig van de negentiende eeuw en stierf vlak voor de tweede wereld oorlog.

Elzadie Robinson was een Amerikaanse blues zangeres uit de jaren twintig van de vorige eeuw

Vrouwen in de blues S

Irene Scruggs was een Amerikaanse blueszangeres, die ook optrad onder de namen Chocolate Brown en Dixie Nolan.

Bessie Smith werd de keizerin van de blues genoemd en was in haar tijd (voor de tweede wereldoorlog) de best verdiende vrouwelijke artiest.

Clara Smith was een Amerikaanse Blueszangeres die van van 1910 tot 1935 actief was. Ze ad de bijnaam Queen of the moaners

Laura Smith was een Amerikaanse blueszangeres die actief was in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Mamie Smith was de allereerste vrouw die als zangeres bluesopnames maakten in 1920. Voor die tijd was ze actief als Vaudeville artieste, waarbij ze zowel zon, acteerde en piano s

Ruby Smith was een Amerikaanse blueszangeres. Ze was een aangetrouwde nicht van de beroemdere Bessie Smith, die haar ontmoedigde om zangeres te worden, maar dat deed ze na Bessie’s dood toch tussen 1937 en 1944.

Angela Strehli is een Amerikaanse blueszangeres die voor ze aan haar zangcarrière begon al bas en harmonica speelde.

Victoria Spivey was een Amerikaanse blueszangeres wier carrière zich uitstrekte van de jaren twintig tot in de jaren zestig. Ze werd ook wel Queen Victoria geno

Vrouwen in de blues T

Dat de blues een muziek genre is voor uitsluitend oude zwarte vrouwen, loochen straft de Amerikaanse zangeres en gitariste Susan Tedeschi.

Big Mama Thornton was een Amerikaanse blueszangeres en mondharmonicaspeelster. Ze was actief van 1947 tot haar dood in 1984. Janis Joplin zou nog succes hebben met haar song Ball and Chain.

Bessie Tucker was een Amerikaanse blueszangeres die aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw een korte carrière had.

Teeny Tucker is een relatief moderne blueszangeres. Haar carrierre begon pas in 1996.

Lavinia Turner was van origine een Vaudeville artieste en met haar blues opnames aan het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw was ze een van de eerste vrouwelijke bluesartiesten waarvan opnames bekend zijn.


Vrouwen in de blues U

Vrouwen in de blues V
Vrouwen in de blues W

Ethel Waters was een Amerikaanse blueszangeres en actrice met een loopbaan die maar liefst 60 jaar duurde.

Valerie Wellington was een Amerikaanse klassiek geschoolde operazangeres die in 1982 begon met het zingen van Blues.

Lavelle White is een Amerikaanse blueszangeres die alvanaf de jaren vijftig actief is en hoewel de negentig gepasseerd nog steeds optreedt.

Vrouwen in de blues  X Y Z

Zora Young is een Amerikaanse blues zangeres die de rol van Bessie Smith speelde in the heart of the blues. Ze is verre familie van Howlin’ Wolf.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)