Vrouwen in de country muziek

country

Vrouwen in de country muziek, we hebben ze vast niet allemaal, dus we blijven zoeken en…staan open voor aanvullingen!

Lynn Anderson 

Lynn Anderson (1947-2015) begon al als kind aan haar country carrière, omdat ze in de voetsporen van haar moeder (Liz Anderson) trad. Haar grootste succes had ze met de vertolking van het Joe South nummer Rose Garden, een nummer dat wat meer naar pop dan naar country neigt.

June Carter Cash

June Carter Cash(1929-2003) is vooral bekend geworden als vrouw van Johnny Cash, maar het was een veelzijdige artieste die maar liefst 5 Grammy’s heeft gewonnen. Naast haar muzikale carrière was ze ook comédienne, actrice, danseres en schrijfster en bespeelde ze de gitaar, banjo harmonica en autoharp.

Patsy Cline

Patsy Cline (1932-1963) was een Amerikaanse Countryzangeres die de hele jaren vijftig actief was maar haar hoogtepunten kende aan het einde van haar leven begin jaren zestig.
Hoewel ze erg jong stierf, wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste countryzangeressen in Amerika.

Rita Coolidge 

Rita Coolidge (1945) is een Amerikaanse pianiste en zangeres die ook naast de countrymuziek haar sporen heeft verdiend. Zo schreef ze onder andere de piano coda van Layla (Derek and the Dominoes) Ze werkte samen met behoorlijk wat grote namen. In 1997 richtten Coolidge en haar zus Priscilla de groep  Walela op, samen met Priscilla’s dochter Laura Satterfield. Deze groep zingt Indiaanse liederen. Walela is het Cherokeewoord voor kolibrie.

Sheryl Crow

Sheryl Crow  (1962) is een Amerikaanse zangeres songwriter en actrice.  die naast de country ook nog wel popmuziek heeft gemaakt en geflirt heeft me de blues. Ze heeft ruim 50 miljoen verkochte albums op haar naam staan. Een van haar grote hits is Tomorrow never dies. De titel song uit de JamesBond film.

Connie Francis 

Connie Francis(1937) is een Amerikaanse country zangeres die eigenlijk al een popidool was voor dat dat bestond. Wereldwijd was ze beroemd als de First lady van de Rock en Roll. Men schat in dat ze wereldwijd minstens 100 miljoen platen heeft verkocht. En dat terwijl haar carrière helemaal niet zo succesvol begon. Ze besloot een beurs voor een studie medicijnen te accepteren. Op aandringen van haar vader nam ze nog een plaat op. Haar vader wilde dat ze Who’s sorry now zou zingen. Ze vond het ene dom nummer, maar gaf hem zijn zin. Het was haar doorbraak. In 2018 hield ze op met zingen.

Emmylou Harris 

Emmylou Harris (1947) heeft er ongeveer in haar eentje voor gezorgd dat country mainstream werd. Ze was naast country-zangeres ook folkzangeres en songwriter

Ilse de Lange

Ilse de lange (1977) de enige Nederlandse naam in dit rijtje. Ze maakte langzaam carrière, won veel wedstrijden enz. maar brak pas door toen ze als Nederlandse een LP in Nashville opnam. Inmiddels is ze een meer dan bekende Nederlander.

Brenda Lee 

Brenda Lee (1944) is onsterfelijk geworden doordat ze door the Golden Earring werd bezongen in hun mega hit Radar Love.
Ze was een van de vroege kindsterretjes van de jaren vijftig en little miss dynamite wist dat in de jaren zestig vast te houden.
Ze was erg veelzijdig en zong genres als rockabilly, rock-‘n-roll, country en pop. Brenda Lee is vooral bekend van haar hits I’m Sorry en Rockin’ Around the Christmas Tree.

Loretta Lynn

Loretta Lynn(1932) is een Amerikaanse countryzangeres met een carrière die begon in 1960 en die ondanks haar hoe leeftijd nog niet ten einde is gekomen. Zij is de dochter van een mijnwerker en dit feit wordt vaak gebruikt om te benadrukken dat haar muziek echt diep uit haar hart komt.

Dolly Parton

Dolly Parton (1946) het vierde kind in een gezin van 12. Alle andere kinderen zijn ook muzikaal, maar Dolly heeft het het verst geschopt. Ze won een aantal Country Music Awards: in 1968, 1970, 1971,1975 en 1976. In 2009 kreeg ze een eredoctoraat in de muziek aan de universiteit van Knoxville. Haar nummer “I will always love you”, is gecoverd door Whitney Houston. Dolly Parton speelde mee in verschillende films. Ze is een zakelijke dame, haar bedrijf  Dolly Parton Enterprise (een mediabedrijf) heeft een waarde van $100 miljoen.

LeAnn Rimes 

LeAnn Rimes (1982) is een Amerikaanse countryzangeres en actrice, die op dertienjarige leeftijd doorbrak en daardoor de jongste countrystar sinds Tanja Tucker in 1972 was. In 1997 brak ze definitief door met 1997 de single How Do I Live. Ze maakte wat uitstapjes naar de pop en film muziek.

Linda Ronstadt 

Linda Ronstadt (1946) is een Amerikaanse zangeres, die naast country ook nog andere genres heeft aangedaan, Zowel Rock als pop, oftewel country rock.Ze won maar liefst 11 Granny Awards. Ooit raakte ze in opspraak toen ze bekende dat ze moeite had met de aanwezigheid van republikeinen of fundamentele christenen in haar publiek had (“It’s a real conflict for me when I go to a concert and find out somebody in the audience is a Republican or fundamental Christian. It can cloud my enjoyment. I’d rather not know.”) In 2009 werd Parkinson bij haar vastgesteld en treed ze niet meer op.

Tanya Tucker 

Tanya Tucker (1958) is een Amerikaanse countryzangeres die haar eerste hit had in 1972 op dertienjarige leeftijd. En dat mag je jong noemen. Deze hit heet Delta Dawn. Ze is heel uniek omdat ze, niet zoals bijna alle kindsterretjes van het toneel verdween, maar tot op hoge leeftijd bleef zingen en daar, zei het met ups en downs, ook veel succes mee had.

Shania Twain

Shania Twain(1965)  is een Canadese singer songwriter die de titel queen of country pop mag dragen. Haar eigenlijke naam is Eilleen Regina Edwards. Als heel jong kind,vanaf 8 jaar, trad ze op in club en buurthuizen. Haar ouders waren straatarm en konden elke cent gebruiken. Wanneer haar ouders bij ene auto ongeluk om het leven komen is Shania 22, ze neemt de zorg voor haar half broertje en zusje, die veel jonger zijn dan zij op zich. Als de kinderen volwassen zijn, besluit ze haar droom te volgen en zangeres te worden.
Haar derde album Come on over, verkocht wereldwijd meer dan 40 miljoen keer.

Lucinda Williams

Lucinda Willimans (1953) is een Amerikaanse countryzangeres en gitariste die sinds haar eerste album in 1978 diverse Grammy’s heeft gewonnen. Haar muziek werd lange tijd als traditionele country zangeres beschouwd, wat haar wel een soort van waardering opleverde, maar geen grote publiek bekendheid. Dat kwam pas bij haar derde LP “Lucinda Williams” die beschouwd wordt als een Amerikaanse klassieker. Ze won haar eerste Grammy Award for Best Country Song in 1994. Inmiddels heeft ze vele prijzen op haar naam staan.

Tammy Wynette

Tammy Wynette (1942 – 1998) werd wel de first lady of country genoemd en was in dat genre ook een van de succesvolste vrouwelijke artiesten, haar leven was echter behoorlijk treurig: Een aantal mislukte huwelijken een ernstig ziek kind, ze werd gekidnapt en ging bankroet. Ze werd onsterfelijk met het door feministen verfoeide nummer: stand by your man.

Lees ook eens: Vrouwen in de rock muziek

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)