Vrouwen in de rockmuziek

rockmuziek

Vrouwen in de Rockmuziek, het zijn er veel meer dan je denkt! De lijst die je hier vindt, is dan ook nog lang niet af! Weet jij er nog een?? schrijf gerust mee

Vrouwen in de rockmuziek met een A

Sharon den Adel 

Sharon den Adel is vooral de frontvrouw van de symfonische metalband Within Temptation, maar daarnaast heeft ze nog allerlei sideprojecten gedaan van het meneer konijnlied tot aan een samenwerking met Ali B.

Anouk

Ontdekt door de Golden Earring brak de Haagse Anouk onder alleen haar voornaam onmiddellijk door als misschien wel de enige echte Nederlandse rocker. Inmiddels is ze beroemd en berucht, gevierd en verguisd, maar hoe je het ook wil noemen Anouk is Anouk en trekt zich niets aan wat anderen daar van vinden. Ik hou van dit soort sterke vrouwen.

PP Arnold 

Van PP Arnold kun je je afvragen of ze tot de vrouwen uit de rockmuziek hoort. Ik vind van wel, al was het alleen maar omdat deze voormalige Ikette als solo artieste een begeleidingsband had, die later zou uitgroeien tot the Nice. In de jaren negentig zong ze nog mee op het album Amused to Death van Roger Waters.

Emilie Autumn

Punkmeisje met een elektrische viool die valt al snel op. Emilie Autumn brak door via de begeleidingsband van Courtney Love, waarna ze successen boekte als solo artieste.

Vrouwen in de rockmuziek met een B

Jennifer Batten 

Jennifer Batten is een gitariste die de meeste mensen kennen, als die gitariste van Michael Jackson, maar ze nam ook op met Jeff Beck en speelde 3 soloplaten vol.

The Bangles

In de jaren tachtig zeer succesvolle band met een volledig vrouwelijke bezetting, opgericht door de zusjes Peterson, maar al snel werd Susanne Hofs het gezicht van de band. Ze hadden met Walk like an Egyptian een wereldhit.

Pat Benatar 

Pat Benatar begon haar carrière in de school van Nicky Chin and Mike Chapman, die in de jaren zeventig verantwoordelijk waren voor hit na hit van The Sweet, Mud en Smokie.Door haar enorme hit Love is a Battlefield is ze echter wereldberoemd geworden. Helaas voor haar wordt ze nogal eens onterecht als een eendagsvlieg gezien.

Björk

De IJslandse singer songwriter Björk is een veelzijdige artieste, die haar carrière begon in het bandje the Sugarcubes, maar vooral bekendheid verwierf met haar solocarrière.

Kate Bush 

Op het hoogtepunt van het discotijdperk brak Kate Bush door met een nummer dat zo anders was dan alles wat er voor haar was uitgebracht dat het een wonder is dat het zo’n groot succes is geworden. Ik was gelukkig niet de enige die het talent van Kate Bush onmiddellijk onderkende. Het zou in elk geval een blijvertje blijken.

Vrouwen in de rockmuziek met een C

Wendy Carlos 

Wendy Carlos is vooral bekend geworden als maker van filmmuziek (a Clockwork Orange, the Shining, Tron), maar haar doorbraak kwam al in 1968 toen ze als een van de eerste een album uitbracht waarop muziek van Bach werd vertolkt op een Moog synthesizer. Het album Switched on Back kan gerust beschouwd worden als een pioniersalbum, waar vele anderen in de rockmuziek op hebben voortgeborduurd. Denk bijvoorbeeld aan the Moody Blues en Emerson, Lake & Palmer.

Mama Cass 

Mama Cass was al in de jaren 60 het voorbeeld dat je geen mager scharminkel hoefde te zijn om succesvol te zijn. Jammer alleen dat we ruim 50 jaar later nog steeds iemand als Lizzo nodig hebben. Ze brak door met haar toenmalige echtgenoot James Hendricksen in The Big 3, maar werd wereldberoemd met the Mama’s and the Papa’s. Na die wereldsuccessen had ze nog een bescheiden solocarrière.

Cher

Cher is zo’n vrouw uit de rockmuziek die alles wat ze aanraakt in goud doet veranderen. Begonnen als Sonny & Cher, daarna solo gegaan, geacteerd tot op Oscarniveau en aan de wieg gestaan van de autotune als een soort instrument.

Courtney Cox

Amerikaanse gitariste die zowel in Femme Fatale als the Iron Maidens heeft gespeeld. en getoerd heeft met niemand minder dan Jon Anderson en Adrian Belew. Niet te verwarren met haar bijna naamgenote de actrice uit Friends, die ooit bij Bruce Springsteen op het podium stond.

Chi Coltrane 

Rockende blondine achter een piano, dat was in de jaren zeventig zeker niet voor de hand liggend, maar Chi Coltrane had wel succes, met name met Go Like Elijah. Ze treedt nog altijd op!

Lindsay Cooper

Lindsay Cooper was een klassiek geschoolde fagotspeelster, niet bepaald een gangbare weg naar de rockmuziek en zeker niet voor een vrouw. Toen ze in de Canterburyscene terecht kwam voegde ze ook fluit en hobo aan haar instrumentarium toe. Ze begon bij de band Comus, maar haalde de grootste successen met Henry Cow.

Cradle

Voordat Suzi Quatro doorbrak als soloartieste zat ze in de garagerockband met volledig vrouwelijke bezetting Cradle met haar zus Nancy die drumde.

Vrouwen in de rockmuziek met een D

Sandy Denny 

Sandy Denny was als zangeres betrokken bij the Strawbs en Fairport Convention alvorens ze haar eigen band Fotheringay opricht. Voor degene die niet zo thuis zijn in de folkrock, Sandy Denny zong ook op het nummer The Battle of Evermore van het legendarische album Led Zeppelin IV!

Judy Dyble 

Judy Dyble was medeoprichtster van Fairport Conevention. In een samenwerking met Ian McDonald maakte ze opnames samen met Giles. Giles & Fripp, waarmee ze aan de wieg stond van King Crimson.

Vrouwen in de rockmuziek met een E

Enya

De Ierse zangeres Enya wil liever niet in een hokje worden geplaatst. Ze is ook een van de weinigen die met deze vorm van Europese folkrock wereldwijd succes heeft behaald. Ze zingt in het Engels, Gaelic en nog een dozijn andere talen waaronder fantasietalen zoals Elvish.

Margriet Eshuijs 

Margriet Eshuijs brak door met de band Lucifer met Hennie Huisman op drums, waarna ze haar eigen band oprichtte waar ze nog steeds mee optreedt.

Melissa Etheridge

Melissa Etheridge is van veel muzikale markten thuis, naar het schrijven van liedjes en die zelf met haar stem vertolken speelt ze ook nog drums, mondharmonica, Piano, gitaar en Mandoline.

Vrouwen in de rockmuziek met een F

Marianne Faithfull 

Marianne Faithfull was de leading lady van de Britse invasie in de Verenigde Staten in de jaren 60. Ze werd op slag wereld beroemd met haar hit as Tears go by. Haar relatie met de Rolling Stones deed haar bekendheid natuurlijk meer dan goed. Hoewel ze verslaafd is geweest aan de heroïne en aan anorexia heeft geleden leeft ze nog steeds en treedt ze ook nog steeds op.

Femme Fatale

De Amerikaanse hardrockband Femme Fatale, was oorspronkelijk in de jaren 80 geen band met een volledig vrouwelijke bezetting, dat gebeurde pas toen ze in 2013 een herstart maakten.

Ellen Foley

Ellen Foley’s grootste hit is haar legendarische duet met Meat Loaf Paradise by the Dashboard Light. In het filmpje zien we Carla Devito, maar het is echt Ellen Foley die het zingt.
Verder heeft ze natuurlijk ook solo nog wel een paar flinke hits gehad, waarvan We Belong to the Night wel de grootste was.

Vrouwen in de rockmuziek met een G

Barbara Gaskin 

Barbara Gaskin is een zangeres uit de zogenaamde Canterbury scene, ze zon bij groepen als Hatfield & the North, Egg and National Health bijvoorbeeld. Daarnaast had ze nog samenwerkingsverbanden met artiesten zoals Bill Bruford, Dave Stewart en Phil Miller om er maar een paar te noemen.

Anneke van Giersbergen

Ook in Nederland hebben we natuurlijk wel wat rockende vrouwen. Anneke van Giersbergen, zangeres van the Gathering is internationaal een beroemdheid, maar in haar eigen land op de een of andere manier iets minder bekend.
Sinds 2011 tourt ze onder haar eigen naam en doet ze aan diverse projecten mee, van bekende en minder bekende artiesten.
In de Efteling is ze tegenwoordig een belangrijke leverancier van de muziek. Ze schreef de muziek voor Ravelijn, die deels ook in Aquanura gebruikt wordt en naam de zangpartijen van de witte wieven in de achtbaan de Baron voor haar rekening.

Jacqueline Govaert 

Jacqueline Govaert is een van de eerste afgestudeerden aan de Rockacademie in Tilburg, evenals Floor Jansen en Danny Vera. Nog tijdens haar studie richtte ze de succesvolle band Krezip op. Nadat Krezip afscheid had genomen met Sweet Goodbyes, had ze een iets minder succesvolle solocarrière.

Vrouwen in de rockmuziek met een H

Nina Hagen

Dat je als vrouw in de rockmuziek ook gewoon in je eigen taal kan zingen en er ook nog een beetje bij kan provoceren bewees Nina Hagen.

Debbie Harry 

Frontvrouw van de new wave band Blondie en dan met dat blonde haar, dan word je al snel vereenzelvigd met de naam Blondie. Debbie Harry was geen fantastische zangeres (ze zong ook meestal met haar mond bijna dicht) maar ze was wel een icoon.

Beth Hart

Amerikaanse singer songwriter Beth Hart brak door rond de millenniumwisseling. Ze is vooral bekend als solo artieste, maar ze doet ook samenwerkingen, waaronder meermaals met Joe Bonnamassa.

Annie Haslam

Vrouwen in de rockmuziek, zeker in de zestiger en zeventiger jaren waren ze schaars, het was een vooral blanke mannen bolwerk. Een paar groepen onderscheidde zich door een zangeres. Annie Haslam was de zangeres met het gouden keeltje dat de band Renaissance naar grote hoogte dit stijgen. Later zou Annie nog een succesvolle solocarrière hebben en ook duetten doen met de grote rockstars van haar tijd. Maar Annie was gewoon zelf een rockstar.

Heart

Heart is weliswaar geen volledige vrouwen band, maar de zusjes Ann en Nancy Wilson speelde wel een prominente rol in deze succesvolle Amerikaanse hardrockband.

Hole

Hole was vanwege medeoprichter Eric Erlandson niet echt een vrouwenband, maar met Courtney Love, Melissa auf der Mauer en nog een half dozijn vrouwen in de verschillende bezettingen kunnen we Hole toch wel een vrouwenrockgroep noemen.

Sylvia Houtzager 

Als violiste in de rockmuziek is Sylvia Houtzager best een beetje een vreemde eend in de bijt. Ze speelde een belangrijke rol in de Nederlandse band Flairck, die klassiek, rock en een heleboel andere dingen met elkaar vermengden en daar ook nog succes mee hadden. Overigens was ze niet de eerste violiste in deze band, want haar voorgangster was Judy Schomper.

Vrouwen in de rockmuziek met een I

Janis Ian

Janis Ian was er vroeg bij, ze bracht haar eerste single uit op haar zestiende en bleef succesvolle nummers schrijven die vaak door anderen beroemd werden, onder vele anderen vallen te vermelden Cher, Spooky Tooth en onze eigen Astrid Nijgh.

Iron Maidens 

The Iron Maidens is een tribute band van Iron Maiden in volledig vrouwelijke bezetting.

Vrouwen in de rockmuziek met een J

Floor Jansen

Floor Jansen was al wereldberoemd als zangeres van de Finse symfonische metalband Nightwish, voor we in Nederland goed en wel in de gaten hadden dat ze bestond. Toch had ze in Nederland ook al aardig aan de weg getimmerd met de band After forever en haar eigen band Revamp, maar ook deed ze veel zangwerk van Ayreon.

Joan Jett 

Joan Jett was een van de oprichtsters van the Runaways en later solo met begeleidingsband the Black Hearts. Haar grootste succes was het door de vandaag aan corona overleden Allen Merrill geschreven I love Rockn Roll.

Vrouwen in de rockmuziek met een K

Jerney Kaagman 

Voordat Jerney Kaagman de vrouw zonder glimlach werd, was ze een rockzangeres bij Earth & Fire waar ze een paar flinke successen had. De jongeren kennen haar als de chagrijnige tante van Idols, maar ze had echt wel iets in haar mars.

Chaka Khan

Chaka Khan begon haar carrière bij de funkband Rufus en je kan je afvragen of dat wel bij rockmuziek hoort, maar dat doet er niet toe. Naast haar solo-carrière deed ze aan allerlei projecten van rockartiesten mee, zoals Ry Cooder, Ray Charles en Rick Wakeman.

Dagmar Krause

Hoewel ze in Duitsland is geboren heeft haar zangcarrière meer roots in Engeland bij artrock bands als Henry Cow en Slapp Happy, maar ze deed ook projecten met vele anderen, zoals bijvoorbeeld Lyndsay Cooper.

Sonja Kristina 

Sonja Kristina is het enige lid van Curved Air dat op alle albums heeft meegespeeld. Was ze in het begin nog de zangeres van de band, maar ze ontwikkelde zich later tot de echte bandleidster. Ze speelde in Curved Air onder andere samen met Stewart Copeland (later The Police) en Francis Monkman (later Sky)

Vrouwen in de rockmuziek met een L

Lana Lane

Amerikaanse rockzangeres Lana Lane is vooral bekend voor haar gastoptredens bij Ayreon en Erik Norlander, maar ze heeft ook een omvangrijke solocarrière.

Annie Lennox

De helft van het duo Eurythmics, met alle respect voor Dave Stewart maar dan doe je Annie Lennox tekort. Na haar successen met de Eurythmics had ze ook nog een succesvolle solo carrière.

Courtney Love

Courtney Love is vooral bekend geworden als de vrouw van Kurt Cobain, maar ze had veel meer in haar mars. Naast haar eigen band Hole en soloprojecten heeft ze ook aan veel andere projecten meegedaan.

Lulu

Lulu begon haar carrière in 1964 en ze gaat nog steeds door.
In 1969 vertegenwoordigde ze de UK op het Eurovisie songfestival en een paar jaar later was ze verantwoordelijk voor de titelsong van the James Bond film the man with the golden gun. Of het allemaal nog niet genoeg was had ze nog een grote hit met Het Bowie nummer the man who sold the world.

Vrouwen in de rockmuziek met een M

Amy MacDonald 

Schotse zangeres Amy MacDonald brak begin deze eeuw door met Mr. Rocknroll, daarna volgde nog vele hits.

Shirley Manson 

Shirley Manson had al stage ervaring opgedaan bij relatie onbekende bands als Goodbye Mr McKenzie en Angelfish voor ze met Garbage doorbraak. Toen Garbage een pauze inlaste begon haar solocarrière.

Melissa auf der Maur 

De Canadese singer/songwriter en bassiste Melissa auf der Maur Speelde een poosje in de rockband van Courtney Love (Hole) maar is vooral bekend geworden door haar samenwerking met the Smashing Pumpkins.

Melanie

Melanie Safka, beter bekend bij alleen haar voornaam brak door met haar optreden op Woodstock (1969) en is nog altijd actief als Singer/Songwriter

Bette Midler

Bette Midler is zo’n artiest die nooit heeft gekozen tussen rockmuziek en Hollywood films bijvoorbeeld. Net zo makkelijk zingt ze een liedje van the Rolling Stones als speelt ze in een musical, maar ook niet muzikale rollen zijn aan haar besteed. Een multitalent pur sang.

Alanis Morisette

Als er iemand de naam Rockdiva mag dragen is het wel Alanis Morisette, vanaf haar debuut begin jaren 90 to nu blijft ze haar publiek verrassen met stevige rocknummers.

Alison Moyet

Alison Moyet brak door als het duo Yazoo, wat je niet echt een rock act kunt noemen, maar ze is uiteindelijk meer bekend geworden als soloartieste met een krachtige stem die best past in het rockgenre.

Vrouwen in de rockmuziek met een N

Stevie Nicks 

Stevie Nicks begon haar carrière met de psychedelische rockband Fritz, waar ook haar vriendje Lindsey Buckingham in speelde. Ze speelden in het voorprogramma van oa Jimi Hendrix en Janis Joplin. Later zouden ze nog een paar jaar als duo Buckingham Nicks succes hebben. Het grote succes kwam echter pas toen Fleetwood Mac op zoek was naar een nieuwe gitarist en hun oog was gevallen op Lindsey Buckingham. Stevie Nicks kregen ze er gratis bij. De scheiding van Nicks en Buckingham (en van Christene en John McVie) zou leiden tot het legendarische album Rumours.

Nico

De Duitse zangeres, actrice en model Christa Päffgen speelde rollen la Dolce Vita (Fellini) en Chelsea girls (Warhol), maar is vooral bekend geworden onder haar artiestennaam Nico. Op het debuutalbum van The Velvet Underground was ze zo belangrijk dat ze apart werd benoemd: The Velvet Underground & Nico.

4 Non Blondes

Rockband die begin jaren 90 kortstondig succesvol was, met name door de wereldhit What’s Up. De band bestond voor driekwart uit vrouwen met frontvrouw Linda Perry als bekendste.

Vrouwen in de rockmuziek met een O

Sinead O’Connor 

Het Ierse enfant terrible van de rockmuziek brak in Nederland door met een nummer van Prince (Nothing compared to you). Maar Sinead O’Connor zong ook tijdens het vallen van de muur tijdens het legendarische concert The Wall van Roger Waters nam ze het nummer Mother voor haar rekening. Haar opstandigheid wordt niet door iedereen in dank afgenomen, wat haar succes zo nu en dan best wel in de weg heeft gezeten. Qua zangcapaciteit hoeft ze voor niemand in de rockmuziek onder te doen.

Ann Odell 

Ann Odell speelde een tijdje in Blue Mink naast onder andere Herbie Flowers, voor ze met haar eigen band Chopyn ook niet echt doorbrak. Daarnaast deed ze vooral sessiewerk voor onder andere Brian Ferry van Roxy Music.

 Dolores O’Riordan

Deze veel te jong gestorven Ierse zangeres was jarenlang de stem van The Cranberries. De toonaangevende Ierse band van de jaren 90. Naast de band had ze ook een solocarrière en was ze jurylid in de Ierse versie van The Voice.

Vrouwen in de ockmuziek met een P

Dee Palmer 

Nog voordat Dee Palmer de toetseniste werd van Jethro Tull componeerde ze al de orkestrale stukken van de band. Later zou ze zich bezighouden met orkestrale werken voor symfonieorkest, die nummers van de grote jaren 70 bands ten gehore brachten, zoals haar eigen Jethro Tull, Pink Floyd, Queen en Yes, the beatles en Genesis. Een ware vrouw van de progressieve rockmuziek.

Christine Perfect

Christine Perfect was de zangeres en toetsenist van Chicken Shack, maar ze werd pas echt beroemd toen ze met John McVie trouwde en toe trad tot Fleetwood Mac.

Linda Perhacs 

De carrière van de psychedelisch fokrock zangeres Linda Perhacs heeft wel een tamelijk vreemde wending gehad. Nadat Haar debuutalbum Parallelograms in 1970 flopte ging ze weer als mondhygiëniste aan het werk en zou ze volkomen vergeten zijn als er niet zoiets als internet werd uitgevonden waardoor er toegang werd verschaft tot veel nooit doorgebroken muziek. Zo kwam ook Perhacs uit de vergetelheid en heeft ze sinds 2012 een succesvolle tweede kans carrière inclusief een tweede album, meer dan 40 jaar na haar eerste.

.Vrouwen in de rockmuziek met een Q

Suzy Quatro

Dat vrouwen in de rockmuziek ook echte rockers konden zijn bewees Suzy Quatro. De bassiste en zangeres was succesvol in de jaren zeventig op het hoogtepunt van de glamrock. Aardig detail, ze gebruikte minder make-up dan haar mannelijke collega’s.Vrouwen in de Rockmuziek met een R

Bonnie Raitt 

Hoewel Bonnie Raitt al vanaf begin jaren zeventig professioneel actief is, is ze pas echt commercieel doorgebroken eind jaren 80. Ze heeft met vele grote der aarden samengewerkt, maar ze is altijd een solo artieste gebleven. Naast haar zangcarrière heeft ze ook nog in diverse films gespeeld en gezongen, meestal als haarzelf.

Pussy Riot

De Russische feministische punkrockers van Pussy Riot, zijn eigenlijk meer een activistische groep dan een rockband. In het Rusland van Poetin moet je dan wel een ruime reservebezetting hebben, want er zitten regelmatig leden van de band in de Russische gevangenissen

Rockbitch

Rockbitch was misschien wel de meest choquerende rockband uit de geschiedenis. Life seks acts waren op het podium van Rockbitch geen uitzondering. Hun gevecht voor de vrouwelijke seksualiteit werd niet door iedereen gewaardeerd.

Inga Rumpf 

Inga Rumpf begon haar professionele carrière bij Die City Preachers, waar Udo Lindenberg drumde. Haar grote roem ontstond pas nadat Die City Preachers hun naam in Frumpy Veranderde. Solo heeft ze ook nog verdienstelijke platen gemaakt, naast werk met anderen.

Runaways

Dat vrouwen in de rockmuziek niet alleen decoratief en zoetgevooisd aan een all white men band werden toegevoegd wisten we natuurlijk al, maar all female bands zijn toch bijzonder schaars in de rockmuziek. The Runaways waren daar een van de eerste uitzonderingen op.

The Ronettes

Familie zanggroepje bestaande uit twee zussen en een nicht uit de stal van Phil Spector, had redelijk wat succes in de jaren 60. Zo traden ze ooit op in het voorprogramma van the Beatles. Toen hun carrière al voorbij was dook et nummer Be my baby op in de filmversie van Quadrofenia van the Who.

Vrouwen in de rockmuziek met een S

Judy Schomper

Judy Schomper is een klassiek violiste die samen met de broertjes Weekers Flairck oprichtte. Daarnaast en daarna speelde ze Jazz en klassiek en vormde ze nog een duo met accordeoniste Irena Filippova.

Grace Slick

Grace Slick was de stem en het gezicht van Jefferson Airplane, later Jefferson Starship en nog weer later alleen maar Starship. Daarnaast had en heeft ze nog solosuccessen gekend.

Gilli Smyth 

Lang voor rap werd uitgevonden zorgde Gilli Smyth al voor het gesproken woord in de rockmuziek met poëzie en space whispers bij de Franse band Gong, die zij samen met haar Australische partner Daevid Allen had opgericht.

Patti Smith

Patti Smith, Amerikaanse singer songwriter die in de jaren zeventig doorbraak met haar eigen Patti Smith Group, maar nog altijd actief is in de muziek. Naast haar muzikale carrière is ze ook een actief voorvechtster van mensenrechten.

Nita Strauss 

Niet iedere vrouw in de rockmuziek is zangeres, dat hebben we al eerder gezien. Nita Strauss is een Amerikaanse gitariste die begon in the tribute band Iron Maidens. Ze speelde ook in Femme Fatale en tegenwoordig is ze de gitariste van Alice Cooper.

Siouxsie Sioux 

Siouxsie Sioux is een Engelse zangeres die natuurlijk niet echt zo heet en voornamelijk bekend is geworden met haar band Siouxsie and the banshees.

Skin

De Engelse zangeres Skin begon haar rock carrière als zangeres en frontvrouw van Skunk Anansie en ging na het uiteenvallen van die band solo verder.

Vrouwen in de rockmuziek met een T

Clare Torry

Je kan er over twisten of je vindt of operazangeres Clare Torry tot de rockvrouwen behoort. Feit is dat ze zong op het nummer the Great Gig in the Sky van het legendarische Pink Floyd album The Dark Side Of The Moon.
Sterker nog ze heeft mede-auteurschap verworven, doordat de bandleden haar aanmoedigde maar wat te doen. Dat wat te doen, heeft zij dus geschreven (on the spot) en dat heeft haar uiteindelijk geen windeieren opgeleverd.

Tina Turner

Misschien wel de grootste vrouw uit de rockmuziek: Tina Turner!
Begonnen als de helft van Ike & Tina Turner, naast haar mishandelende man en muzikaal genie Ike. Als solo- en gastartieste tot grote hoogte gestegen en dat heeft ze toto op hoge leeftijd volgehouden, zonder ooit weggeweest te zijn.

Vrouwen in de rockmuziek met een U

Vrouwen in de rockmuziek met een V

Stella Vander 

Stella Vander begon haar carrière al vroeg op twaalfjarige leeftijd brak ze door met het nummer Pourquoi pas moi. Nou is Frankrijk niet bepaald een rockland, dus zijn vrouwen in de rockmuziek er ook schaars en vaak ook nog geïmporteerd. Stella trouwde met de drummer van Magma, een Franse rockband, die overigens niet in het Frans zong, maar in het Kobaïan, een zelf ontwikkelde taal. Stella Vander deed vaak mee in de band en is later de prominente zangeres van de band geworden.

Mariska Veres

Mariska Veres, zangeres van Shocking Blue was de eerste Nederlandse vrouw in de rockmuziek, die succes had in de Verenigde staten. Hoewel ze later nog solo met haar eigen band Veres en in vele samenwerkingsverbanden met andere artiesten optrad bleef ze het meisje van Venus.

Vixen

Vixen is een Amerikaanse hardrockband met een compleet vrouwelijke bezetting. Ze speelden al eens in het voorprogramma van Deep Purple en Kiss.

Vrouwen in de rockmuziek met een W

Cherry Wainer 

De Zuid-Afrikaanse Cherry Wainer was misschien wel de eerste vrouw die rockklanken aan het Hammondorgel wist te ontlokken. Ze speelde meestal solo, of ondersteund door haar echtgenoot en drummer Don Storer. Samen met Don Storer maakte ze ook deel uit van Lord Rockingham’s XI een groep van vooral sessiemuzikanten die aan het eind van de jaren 50 actief waren.

Hayley Williams

Hayley Williams is de flamboyante zangeres van de Amerikaanse rockband Paramore. Daarnaast heeft ze ook solowerk gedaan en samenwerkingsprojecten gehad.

Tal Wilkenfeld

Niet alle vrouwen in de rockmuziek zijn zangeressen. Hoewel Tal Wilkenfeld zint in haar eigen band (die ook haar naam draagt) is ze toch vooral bekend als bassiste. Op 22-jarige leeftijd speelde deze Australische virtuoze al met grootheden als Jeff Beck, Jimmy Page en Eric Clapton.

lees ook eens: vrouwen in de blues

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)