Kunstmatige inseminatie alleen voor hetero-koppels??

alleenstaande vrouw

Verbijsterd las ik dat Zorginstituut, een onafhankelijk advies orgaan, het advies uitbracht een traject van kunstmaige inseminatie, alleen nog maar te vergoeden voor hetro-koppels. Immers voor alleenstaande vrouwen of lesbische koppels, is er geen medische noodzaak voor een dergelijk traject.

De koffie schoot me even verkeerd. Sinds wanneer is het niet gebruiken van je baarmoeder voor ons vrouwen gevaarlijk? Ben ik toch 63 geworden en heb ik dat nooit geweten. Goed dat ik twee kinderen heb gekregen zeg, ik ben aan een groot gevaar ontsnapt!

het is een persoonlijk probleem…

Een artikel in Trouw leert me de redenatie achter deze denkwijze. Wanneer binnen een hetero-seksuele relatie er geen kind komt ( ondanks dat men daar zijn best voor doet), kan dat liggen aan het zaad van de man. Voila! We hebben een medisch probleem! Het probleem van alleenstaande vrouwen of een lesbisch koppel, is ‘alleen maar’ dat ze geen man hebben ! Voila! Een persoonlijk probleem. Daar hoeft de zorgverzekering niet voor te betalen….

Dat een zorgverzekering afwegingen moet maken in wat wel en niet vergoedbaar is, dat lijkt me helder.
Ze zijn Sinterklaas niet. En al waren ze het wel, dan waren ze sinterklazen van ons verzekeringsgeld..
Bij elke afweging die een zorgverzekering maakt, is een groep de dupe. En natuurlijk: dat voelt altijd onrechtvaardig. De kille vraag: wat mag een mensenleven kosten, is immer niet beantwoordbaar?

Alleenstaande vrouwen

Terug naar het niet vergoeden van KI voor vrouwen zonder man. Een KI-traject is best duur, wanneer je dat uit eigen portemonnee moet betalen. Maar in verhouding tot vele andere medische behandelingen, valt het reuze mee. Het is niet zo dat het afschaffen van deze vergoeding voor een bepaalde groep vrouwen, de zorgverzekeringen zoveel geld gaat besparen…
Waarom dan juist dit voorstel??

Ik weet het niet?? Omdat men het toch nog steeds een beetje eng en vervelend, lastig en ongemakkelijk vind, dat er vrouwen zijn die zonder directe tussenkomst van een heer, een kind krijgen?
Note to self “zoek-uit-hoeveel-mannen-er-in-de-zorgraad-zitten…
Gaan we weer 50 jaar terug??

Nare gedachten. Maaarrrrr er gebeurt ook iets leuks. Het blijkt dat heel veel mensen dit een kromme redenatie van het Zorginstituut vinden. Zij gunnen alleenstaande vrouwen en lesbische koppels net graag als een kind als een hetero-stel Inmiddels hebben tienduizend mensen de petitie tegen deze bezuiniging getekend en werd er in Jinek aandacht aanbesteed.

Gelukkig, we zijn moderner dan we denken. En die kosten in de Gezondheidszorg? Weet je hoeveel miljoenen bezuinigd zouden worden, wanneer zorgverzekeraars geen reclame meer maken??

lees ook eens : ja maar…als ik

like Like
9 antwoorden
 1. Fifty Something
  Fifty Something zegt:

  Als het over terugbetalen gaat, zoeken ze tegenwoordig allerlei regeltjes en verzinnen ze van alles om dat niet te moeten doen.

  Beantwoorden
 2. MC Kleuver
  MC Kleuver zegt:

  De redenatie van het Zorginstituut is wat verouderd, schat ik zo. Ze mogen wel even opnieuw hiernaar kijken of er niet wat gedaan kan worden voor alle vrouwen. Anders ben ik bang dat artikel 1 in het geding komt. Niet?

  Beantwoorden
 3. Wendy Schuchmann
  Wendy Schuchmann zegt:

  Het is niet aan de overheid en zorgverzekeraars om lesbische of alleenstaande vrouwen uit te sluiten van vergoeding. Uitsluiting op basis van geaardheid of samenleef/ alleenleefvorm is verwerpelijk en past niet binnen onze moderne, diverse maatschappij. Vergoeden we KI, dan ook voor alle vrouwen die hiervoor kiezen en niet alleen voor heteroseksuele vrouwen met een partner.

  Beantwoorden
 4. Laura
  Laura zegt:

  Ongelooflijk toch dat er anno 2019 nog zo’n gedachtegangen kunnen zijn hé. Ik vind niet dat je geaardheid zou mogen meespelen of je al dan niet een teruggave krijgt. Zoals je zegt, ze moeten geen sinterklaas spelen, maar dit is er toch een klein beetje over, niet?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)