De kunst van een gesprek voeren:5 tips om niet over het weer te hoeven praten

gesprek voeren

Vaak is het heel lastig om in een groep die je niet kent, een gesprek te voeren .
En dan beginnen we van ellende maar over het weer…

“Lekker weertje hé?” of “wat een hitte de laatste paar dagen” of “gelukkig is het nu wat afgekoeld” Dit soort openingen maken we, gewoon omdat we niks beters weten?
Het is niet raar dat we vanuit onhandigheid maar over dat weer beginnen: onderzoek laat zien dat ons gevoel direct door onze omgeving wordt beïnvloedt. We zijn, zal ik maar zeggen: vaker met het weer bezig dan we beseffen.

Alleen: het is zo weinig origineel. Dus bij deze 5 tips om over iets anders te kunnen praten.

Zoek een overeenkomst

Niets praat makkelijker dan iets gemeenschappelijks hebben. En het heeft als niet geringe voordeel dat het ook een stuk boeiender is, dan de observatie dat het al 3 dagen regent. Hoe vind je een gezamenlijk onderwerp? Dat is makkelijker dan je denkt. Glimlach en zeg bv: had u ook zo’n last van de file? Of : de situatie in Wit Rusland is toch wel heel onstabiel.

Vraag niet wat iemand doet

Om interesse te tonen vragen mensen elkaar vaak wat voor ’n werk ze doen. Niet iedereen heeft altijd zin om dat te vertellen en in deze tijd hebben veel mensen ook geen baan, het kan dus best een heel ongemakkelijk gespreksonderwerp zijn. Natuurlijk kan je wel vertellen wat jij doet en vragen of iemand bekend is met…..

Verwelkom stiltes in gesprekken voeren

Mensen zijn ontzettend bang voor een pauze in een gesprek. “daar kwam een dominee voorbij ”zeiden we dan vroeger. Om daar nog maar eens mee te benadrukken dat het niet goed is,om niks te zeggen. Natuurlijk die hele lange : “wat -moet-ik-nou-nog-verzinnen-stiltes” zijn dodelijk. Maar even een korte pauze in een gesprek kan heel rust gevend werken. Glimlach en neem een slokje van je thee.

Zoek iets positiefs!

Stress is besmettelijk!! En je gesprekspartner ruikt het. Zo wordt het nooit gezellig. Hou het dus licht, luchtig en positief. Wees nooit bang iemand een compliment te maken (maar alleen als je het echt meent) En een goede grap plaatsen is nooit verkeerd. Maar denk erom dat is iets anders dan moppen tappen. Moppen tappen is een solo activiteit, een gesprek voeren doe je samen

Een vriendelijk grapje, een complimentje, het is vaak een ingang voor een boeiend gesprek.

een gesprek voeren is ervaringen verzamelen

Je kan, in principe van ieder gesprek iets leren. Wanneer je je dat voor ogen houdt, wordt elk gesprek ook leuk. Dan is iedere ontmoeting zinvol en waardevol. Stap dus niet op mensen af denkende: HELPPP wat moet ik zeggen!!!!. Maar denk: LEUK wat kan ik van je leren!

lees ook: van redder naar zorgzaam persoon

like Like
Like
1
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)