Morgen, gaat het beter.

Morgen, gaat het beter.

“Morgen, gaat het behhhterr, morgen zullen de zorgen van vandaag niet meer besthaaan”, zong mijn moeder. Hoe het liedje verder gaat weet ik niet meer.
Er zat nog een zin in, die ongeveer luidde: “dan kijkt iedereen je weer vrolijk lachend aan.”

Het is opvallend hoe vaak het morgen beter gaat, in liedjes en in films.
“Tomorrow, tomorrow, ” , kraait Annie in de gelijknamige musical.
Maar, nu moet je opletten. Het dappere weesmeisje Annie zingt dat morgen enkel een dag verder weg is. De boze directrice van het weeshuis weet wel beter. Morgen is altijd een dag weg, zing ze. ALTIJD, he…

Nee, neem dan Scarlet O’ Hara uit “Gone with the wind”. Zij had als lijfspreuk: “ After all…Tomorrow is another day!” Met andere woorden, wat ik vandaag niet voor mekaar krijg, dat lukt me morgen wel.

En dat houdt ze vol. Op het moment dat  de liefde van haar leven, voorgoed uit haar leven verdwijnt, kijkt ze met betraande ogen de camera in…En fluistert tegen beter weten in: After all…..tomorrow is another day.

Het vertrouwen dat het morgen beter zal gaan

Het volle vertrouwen dat het morgen beter zal gaan, dat houdt ons mensen op de been. Het is een vreemd geloof, moet ik zeggen. En niet zelden volledig misplaatst. Maar we hebben het. We zingen, dansen en schrijven erover, dromen ervan.

Is het erg dat we zo’n rotsvast vertrouwen in de volgende dag hebben, vroeg ik me laatst af.
Ik weet het niet. Aan de ene kant stelt het ons in staat, behoorlijke ontberingen te verdragen. Kijk maar eens naar alle vluchtelingen. Wat een ellende doorstaan ze, in de hoop, in het vertrouwen, dat het binnenkort allemaal beter zal zijn.

Menig vrouw blijft bij een man die niet goed voor haar is, in de overtuiging dat hij het niet zo meent. En dat het op een dag beter zal gaan.
De kern van volhouden en doorgaan en niet opgeven is dat je zeker weet dat je situatie zal verbeteren. Het kan geweldig  moeilijk, bijna onmogelijk zijn, om toe te geven dat je situatie niet zal verbeteren. Dat to morrow altijd een dag verder zal zijn en…blijven.
Dat er geen tijd meer is voor morgen. Maar dat je vandaag iets zal moeten doen. Als je niet wil eindigen als Scarlet O Hara, tenminste.

lees ook: geen likes, geen leven

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)