Natuurlijk werkt een challenge niet!

challenge

Een challenge: heb jij er wel eens eentje gedaan? En hielp het?

In een boeiend artikel in de NU, las ik waarom een challenge gewoon niet werkt.
Daar was ik best nieuwsgierig naar. Want ik heb zo’n mijn eigen gedachten waarom een challenge onzin is, maar ik was tot nu toe te lui geweest daar nu eens onderzoek naar te doen.
Gelukkig is dat nu voor mij gedaan.

Daarom werkt een challenge volgens niet

Mijn voornaamste bezwaar tegen een challenge is dat iets een korte tijd volhouden best te doen is. Maar je gewoontes doorbreken is daarentegen verdomde lastig.
Neem de een maand niet drinken-challenge. Dat betekent gewoon dat je een maand lang tegen jezelf zegt: over 30 dagen mag je weer drinken, over 29 dagen mag je weer drinken..
Als iemand, waarvan jij vindt dat –ie wel eens teveel drinkt roept : “oooh maar ik kan het ook makkelijk een week laten” wees er dan redelijk zeker van dat je te maken hebt met iemand met een drinkprobleem….

Even iets doen of laten

Kortom, even iets laten of iets doen, is het probleem niet. Je gedrag veranderen: dat is het probleem.
Wanneer je een of andere fitness challenge doet 30 dagen planken bij voorbeeld, hoop je natuurlijk dat je na 30 dagen braaf voor plank spelen, je gewoon doorgaat. Dat je maanden zo niet jaren “plankt”
Dan vergeet je dat je na die 30 dagen geen app, groep of weet ik veel meer hebt, om je te stimuleren. En dat je waarschijnlijk na een maand dat planken ( of squats of pushups of weet ik veel ) je neus, ogen en oren wel uitkomen. En dat je dan dus weer lekker gaat niksen.

challenge

Het artikel in NU bevestigt met betrekking tot : een challenge lijdt niet tot gedragsverandering. Maar ze noemen nog twee belangrijke punten.
1) De ene mens is de ander niet ( dat wist jij nog niet natuurlijk) en daarom is een algemene challenge  lang niet voor iedereen geschikt…
2) Een ander belangrijk punt: in je huiskamer heb je niemand die je kan helpen. Wanneer je oefeningen doet is het belangrijk dat iemand naar je kijkt en je corrigeert wanneer je het iet goed doet. Anders zou je het middel erger dan de kwaal kunnen zijn.

Ik ben gestopt met roken, drink minder dan de helft van vroeger en wandel zeker 5 dagen van de week een uur. Allemaal gedragsveranderingen, die ik met vallen en opstaan voor mekaar heb gekregen. Echt niet in 30 dagen… Echt niet in mijn eentje…

lees ook: morgen gaat het beter

 

like Like
17 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Interessant! Ik ben nu het boek van Jelle Hermus aan het lezen (Steeds leuker is de titel) en eigenlijk zegt hij iets vergelijkbaars. Een gedragsverandering is doorzetten en doen. Maar niet het een korte periode proberen en dan zeggen: het lukt niet. Goed, ik zeg het nu wat gechargeerd, maar ik ben wel onder de indruk van wat deze man zegt.

  Beantwoorden
 2. Kevin
  Kevin zegt:

  Ik doe ook niet mee aan challenges want ik geef dan te snel op! Net zoals jij minder drinken etc net zoals jij verandert in je gedrag

  Beantwoorden
 3. joop kamperman
  joop kamperman zegt:

  een challenge is een uitdaging. Om zomaar te stellen dat een challenge niet werkt omdat het in NU staat vind ik erg kort door de bocht. Als je stelt dat een challenge en kort durend uitdaging zou kunnen zijn, dan ben ik er van overtuigd, dat die wel kan werken. De deelnemer eordt uitgedaagd om iets te gaan doen; daar is toch niets mis mee. En als je een hekel hebt aan een challenge, dan ga je naar de volgende pagina.

  Beantwoorden
 4. Me over ME Travel
  Me over ME Travel zegt:

  Er is maar een challenge waar ik me vol overgave instort…de “desert challenge”, een rally door de woestijn met vrienden. Succes gegarandeerd ;-)

  Beantwoorden
 5. Linda
  Linda zegt:

  Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets wilt, je deze verandering zelf zeker door kan voeren. Maar dan moet je er zelf wel compleet achter staan. Een challange zie ik als een mooie periode om te kijken of iets bij mij past, maar kan mij goed voorstellen dat mensen het als een pauze gebruiken, en dan zet je volgens mij weinig zoden aan de dijk ?

  Beantwoorden
 6. Emmy
  Emmy zegt:

  Zo is iedereen natuurlijk weer verscillend. Voor sommige mensen kan een challenge de aanleiding zijn anders over dingen na te gaan denken. Zo kan het zijn dat ze tijdens de challenge hun eigen weg bepalen die wel vol te houden is. Het zal echt niet wereldschokkende resultaten opleveren in 30 dagen, maar een aanzet tot verandering is al mooi meegenomen. Al is het maar bij 1 persoon die het net ff nodig had..

  Beantwoorden
 7. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik lees dit gretig want ik heb een hekel aan challenges! En nu kan ik met dit artikel gooien om mezelf te ondersteunen : )

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)