12 ambachten, 13 ongelukken.

ambacht

Een ambacht kiezen.

Twaalf ambachten en dertien ongelukken, dat zeiden ze vroeger. Ik heb de term al lang niet meer gehoord. Misschien wel omdat we niet meer van ambachten spreken? We hebben tegenwoordig een beroep…
Hoe dan ook, 12 ambachten, 13 ongelukken,  was een heel normale uitdrukking voor iemand, die laten we zeggen, zijn draai in het leven niet kon vinden. In feite was het een beetje een denigrerende opmerking. Het betekende ook: overal aan beginnen, niks afmaken..

Tegenwoordig is jobhoppen ( laten we zeggen een stuk of wat ambachten achter elkaar uitproberen) heel normaal, bijna gewenst.
Ineens dacht ik: stel nu eens dat ik het letterlijk zou nemen: stel nu eens dat ik echt twaalf ambachten had gehad! Welke zouden dat dan zijn geweest?

Op zoek naar een ambacht

Nou op nummer één zet ik toch maar weer juf. Ik vind lesgeven nu eenmaal heel erg leuk.
Op nummer twee zet ik de andere helft van mijn vak: actrice. Ik ben nu eenmaal docente dramatische vorming, maar ik zou het niet erg gevonden hebben,ze los van elkaar gedaan te hebben. Eens even kijken: docente en actrice, nog tien ambachten te gaan.

Rechercheur lijkt me ook leuk: lekker misdaden oplossen. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig dus gelegitimeerd in andermans spullen rondsnuffelen, dat lijkt me een heel mooi ambacht. En dan ook nog een boef vangen: wat wil je nog meer?
Alles wat ikals rechercheur tegenkom ga ik gebruiken in beroep vier: romanschrijver. Minstens vier dikke, aangrijpende romans van mijn hand zullen het licht zien.

Uiteraard ben ik niet alleen maar met mijn hoofd bezig, ik hou ook van dingen doen.
Dus is beroep vijf bakker: fijn verse broodjes, stevige roggebroden en verse taarten bakken.Lekkerrrrr!
Alleen dat vroege opstaan, dat hou ik natuurlijk nooit lang vol. Ik denk dat ik een thee- annex koffiesalon begin. Zo’n Engelse, schattige tearoom, waar ik heerlijke kopjes koffie en kopjes thee serveer, met dikke stukken taart. Niet van die petit-fourtjes, daar hou ik niet van. Genieten moet een mens niet met mate doen.

Eigenlijk is elk beroep leuk!

Zo, ik ben halverwege en ik moet zeggen, het begint me te bevallen. Nu ik erover nadenk zijn er enorm veel beroepen die ik met veel plezier zou doen:
Ik geloof dat ik nu maar eens een tijdje boerin word, op een kleine boerderij. Nu bestaan die niet meer, dat is wel jammer. Ik wil graag een kleine maar welvarende boerderij met één varken, dat we in de winter opeten, en een grote moestuin en natuurlijk een hele stoet kinderen.

Dat is een mooie voorbereiding op het weeshuis dat ik in een ontwikkelingsland ga opzetten.

Rijk worden?

Nu heb ik er al acht ambachten opzitten en er zit er potver niet eentje bij waar je nu eens lekker rijk van kan worden.
Ik zou als nummer negen misschien voor effectenmakelaar moeten kiezen, maar dat lijkt me zo saai… Nee dat gaat hem echt niet worden.Ook al kan ik dan in twee huizen wonen en in drie ( dure ) auto’s rijden.

Weet je wat? Ik word advocaat van kwaaie zakies. Daar kan je goud geld mee verdienen en recht praten wat krom is, hoe moeilijk kan dat zijn: daar hebben mijn verleden als rechercheur, waar ik het verdachten heb horen doen, mijn ervaringen als docent (jongens, wat kunnen pubers jokken) en mijn ervaringen als romanschrijfster me toch zeker wel op voorbereid! En met een beetje geluk wordt ik vaste gast in een praatprogramma. Waarin ik dan kan uitleggen dat iedereen het fout ziet- behlave ik dan….

Waarom moeilijk als het makkelijk kan

Nu ik bezig ben rijk te worden, vraag ik me af waarom ik zo moeilijk doe: gewoon een miljonair aan de haak slaan, dat werkt toch ook prima?  En stel me nu niet de vraag of miljonairsvrouw zijn een ambacht is…Natuurlijk is het dat. Jezelf mooi houden, dat is werken hoor!
Nu weet ik, mezelf kennende, dat zo’n leventje van manicure, naar kapper naar modeshow me snel zal gaan vervelen. Om nog maar te zwijgen over dat eeuwig moeten rondhangen in Saint Tropez, met een luxe jacht.
Als er iets gaat vervelen, is het wel het zonnedek van een luxe jacht.

Door al mijn ervaringen in de jetset, kan ik natuurlijk wel weer mooi terecht bij RTL Boulevard, als presentatrice. Mijn opleiding docente drama heeft me echt wel geleerd hoe je iets presenteert en camera-angst heb ik niet.
Hellup: ik heb nog maar één beroep over! Ik ga eens even heel goed nadenken, waar ik dat voor ga inzetten
Want elk ambacht is even leuk!

lees ook: Geld verdienen met je hobby, kan dat?

like Like
Ha Ha
1
7 antwoorden
 1. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik ben vrachtwagenchauffeur en dat is voor mij alles maar toch zijn er zoveel andere beroepen die me ook wel leuk lijken! Maar waar ik het niveau zegmaar niet voor heb haha

  Beantwoorden
 2. corrina
  corrina zegt:

  Mooie blog weer. Ik ben als beroep office manager en heb naast me werk Fracor Creaties waar ik heel veel energie in kwijt kan. Mijn beroep is heel veelzijdig en dat s voor dt popje wel prettig dat ik veel mag doen en veel variatie.

  Beantwoorden
 3. Simone
  Simone zegt:

  Ik ben zelf ook iemand die meerdere dingen leuk vindt. Dat maakt het soms wel lastig. Ben er laatst achter gekomen dat je dan een multipotentalite bent, haha. Best interessant.

  Beantwoorden
 4. rachel
  rachel zegt:

  denk dat alles wel leuk is om te doen mits het je echt niet aan staat! ik verdien geld met mijn hobby’s dus ik vind het prima zo :D

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)