Dagelijkse dankbaarheid.

dankbaarheid

Dankbaarheid, las ik gisteren, geeft energie. “Hmmmm”, dacht ik. “Is dat zo??”
Ik heb het direct geprobeerd. En verd*** het is waar!
Het werkt prima tegen een slecht humeur, geloof mij. Je wordt vrolijk van dankbaarheid.

Dankbaarheid is een emotie waarmee ik altijd op gespannen voet heb gestaan.
Zo als Robert Long zong in homo sapiens: “dankbaar moet je zijn, nederig en klein”
Dankbaarheid is een emotie die veel misbruikt is.

Dat kan iedereen denk ik zelf wel invullen, dus daar gaan we het niet over hebben.
Gewone dagelijkse dankbaarheid, die ben je nooit aan een persoon verschuldigd. Het kan je daarom ook nooit klein maken. Jij roept het bij jezelf op.

Zomaar dankbaar

Zo kan ik intens dankbaar zijn voor een bloedrode, fel oranje zonsondergang die langzaam naar roze verkleurt. Niemand is daar verantwoordelijk voor. Ik ben alleen maar het leven dankbaar, dat ik zo maar, terwijl ik de hond uitlaat zo’n natuurspektakel te zien krijg.
Of als ik in mijn tuin aan het wieden ben en ik zie een paar dagen later dat de bloemen die ik niet heb uitgerukt, dankbaar gebruik maken van de nieuwe ruimte en uitbundig gaan bloeien, dan voel ik me gelukkig met zoveel moois. Daar komt opnieuw geen mens aan te pas.
En wat als ik uit een regenbui kom, die me volledig doorweekte en ik voel me daarna heerlijk comfortabel: vieze natte kleren uit, lekkere warme jogging broek en trui aan,  voel ik me tevreden en blij ben ik dan.

Dankbaar zijn, is – denk ik – niet meer en niet minder dan openstaan voor mooie dingen die onverwachts voorbij komen. Zomaar, gratis en voor niets. Dankbaarheid is verwondering.

Ik denk dat je het kan oefenen.

Lees ook : Is geluk een keuze?

of lekker suf en duf

like Like
7 antwoorden
 1. Bryan
  Bryan zegt:

  Inderdaad dankbaarheid is een positieve eigenschap die je gelukkiger maakt denk ik. Spijtig genoeg ben ik dat soms wat te weinig. Misschien moet ik daar mijn goed voornemen van maken voor het nieuwe jaar.

  Beantwoorden
 2. Evelyne
  Evelyne zegt:

  Helpt bij mij ook! Ik heb niet zo heel veel nodig om terug happy te worden. Een klein dankbaar complimentje krijgen van iemand is voor mij al genoeg en ook wanneer ik zelf mijn dank uit aan de ander word ik al happy :)

  Beantwoorden
 3. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Wat herlijk om te lezen je hebt gelijk Dankbaarheid is verwondering.En het zit ‘m echt in de kleine dingen! Zo geniet je het meest van het leven!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)