fbpx
Huis en tuin

Een compliment verwerken

compliment
Irene
Geschreven door Irene

Een tijdje terug kreeg ik van een goede vriendin een compliment omdat ik iets gedaan had, dat ik altijd moeilijk heb gevonden.

Ik wuifde het compliment een beetje weg met de opmerking dat het heel gewoon was en eigenlijk niet zo veel voorstelde.

Van de week kwam ze er op terug. Ik was het al bijna weer vergeten. Ze vroeg of ik het serieus had gemeend, of dat het grootspraak was geweest. Ik antwoordde dat het serieuze grootspraak was geweest, dat was grappig bedoeld, maar er zat ook een kern van waarheid in. Het was een methode om het compliment te verwerken. Iedereen kent de grap dat de cursus omgaan met teleurstellingen helaas weer is afgelast, maar waar blijft de cursus omgaan met complimenten. Ik vind het helemaal niet moeilijk iemand te complimenteren, maar een compliment ontvangen vind ik een stuk lastiger. Zeker als er ook nog een reactie van me wordt verwacht. Een compliment verpakt in een anecdote is een stuk makkelijker te verwerken, dan een directe schouderklop middenin een gesprek. Die anecdote kan ik laten passeren en stilletjes van genieten, maar de directe verbale schouderklop, die kan ik niet negeren. Zo’n compliment verdient een reactie en die reactie is lastig. Dan is het makkelijker om stoer te doen en net te doen of het allemaal niks voorstelde dan om het compliment ter plaatse te verwerken.

Ik had natuurlijk ook kunnen roepen dat ik er apetrots op was en dat ik het helemaal geweldig van mezelf had gevonden, maar ook dat is een methode van zelfbescherming om het compliment te verwerken.

Hoe zit dat bij jullie, daar ben ik best benieuwd naar? Ben ik de enige die complimntjes moet verwerken of hebben meer mensen daar last van.

Like
1

Over de auteur

Irene

Irene

13 reacties

Geef een reactie