Een compliment verwerken

compliment

Een tijdje terug kreeg ik van een goede vriendin een compliment omdat ik iets gedaan had, dat ik altijd moeilijk heb gevonden.

Ik wuifde het compliment een beetje weg met de opmerking dat het heel gewoon was en eigenlijk niet zo veel voorstelde.

methoden om een compliment te verwerken

Van de week kwam ze er op terug. Ik was het al bijna weer vergeten. Ze vroeg of ik het serieus had gemeend, of dat het grootspraak was geweest. Ik antwoordde dat het serieuze grootspraak was geweest, dat was grappig bedoeld, maar er zat ook een kern van waarheid in. Het was een methode om het compliment te verwerken. Iedereen kent de grap dat de cursus omgaan met teleurstellingen helaas weer is afgelast, maar waar blijft de cursus omgaan met complimenten. Ik vind het helemaal niet moeilijk iemand te complimenteren, maar een compliment ontvangen vind ik een stuk lastiger. Zeker als er ook nog een reactie van me wordt verwacht. Een compliment verpakt in een anekdote is een stuk makkelijker te verwerken, dan een directe schouderklop middenin een gesprek. Die anekdote kan ik laten passeren en stilletjes van genieten, maar de directe verbale schouderklop, die kan ik niet negeren. Zo’n compliment verdient een reactie en die reactie is lastig. Dan is het makkelijker om stoer te doen en net te doen of het allemaal niks voorstelde dan om het compliment ter plaatse te verwerken.

Ik had natuurlijk ook kunnen roepen dat ik er apetrots op was en dat ik het helemaal geweldig van mezelf had gevonden, maar ook dat is een methode van zelfbescherming om het compliment te verwerken.

Hoe zit dat bij jullie, daar ben ik best benieuwd naar? Ben ik de enige die complimntjes moet verwerken of hebben meer mensen daar last van.

de simpelte dingen vind je vast ook een leuk blog

like Like
Like
1
13 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik heb een negatief zelfbeeld en vind daardoor complimenten krijgen ook erg moeilijk. Mijn antwoord begint steenvast met ja maar….

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Als iemand een complimentje geeft dan vind ik het beleefd en gepast om die persoon daarvoor te bedanken. Is het een persoonlijk iets, dan zal ik snel zeggen, ”wat lief, dankjewel”. Op werkmatig of zakelijk gebied zal ik meestal zeggen ”dat vind ik fijn om te horen, dankjewel voor je compliment”. Degene die het compliment geeft voelt zich dan ook gehoord en serieus genomen.

  Beantwoorden
 3. KoolFamily
  KoolFamily zegt:

  Ik heb ook geleerd om altijd te bedanken voor een compliment. Niet wegwuiven (oh, dit jurkje, was een koopje hoor) maar ook niet bevestigen (ja, weet ik, apetrots ben ik).
  Gewoon een “dank je, fijn dat je dit opmerkt”.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik heb mezelf aangeleerd om een compliment dankbaar in ontvangst te komen met een hartelijk: ‘Dankjewel, wat leuk om te horen.’ Anders is het ook best vervelend voor de compliment gever. Net alsof die gek is, als je het afdoet als onzin of wegwuift.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)