Vergetelheid, we kunnen het ons even niet permiteren

vergetelheid

Vind je ook niet dat het woord vergetelheid een prachtig woord is? Het klinkt ouderwets en geruststellend. Iets is vergeten, we zijn het kwijt geraakt…zo is het leven…

En laten we eerlijk zijn, soms is het heel fijn dat we een bepaalde herinnering zijn kwijtgeraakt. Omdat het pijn doet, dat herinneren. En omdat die pijn niks opleverde. Geen inzicht, geen zelfkennis: alleen maar pijn.

En als je pijn hebt kan je niet groeien, dus: naar de vergetelheid ermee! Stof erover en spinnenwebben.

Lekker in vergetelheid laten verstoffen…

Dat lijkt verstandig, maar dat is het alleen maar als je over een zolder beschikt. Een zolder waar je rustig de boel kan laten ver stoffen, maar waar je er: als het echt moet, nog wel bij kan. Om de spinnenwebben weg te vegen, het stof er af te blazen en eens even goed te kijken hoe het ook al weer zit….

Dat moet je soms wel- of je het leuk vindt of niet, met je eigen herinneringen doen. Het stof eraf, het boek open en hoe zat het ook al weer?? Hoe kijk ik met de kennis van nu, naar wat toen gebeurt is?

Maar vandaag heb ik het niet over persoonlijke herinneringen. Ik heb het over wat zo mooi heet: ons collectieve geheugen….
We moeten diep graven, heel diep graven, we moeten eigenlijk niet eens in ons geheugen graven, maar in dat van onze ouders. Om de man te vinden, die ook zo de mond vol had over “eigenheid”, de man die de armen welvaart beloofden, de man die het eigen volk voorrang gunde…

Ik weet dat de vele aanhangers van de partij die dit propageert, mij in dit soort gevallen voorhouden dat het gaat om framing, bashing, nepnieuws…

Gelukkig hoeven we minder diep te graven als we het hebben over fake-nieuws, sterker nog: dat weten we nog allemaal! Wie is de grote uitvinder van nepnieuws? Goed zo. Ook zo iemand die muren bouwt om het eigen volk te beschermen…

O wat zou ik graag willen dat ik al deze kennis gewoon lekker op mijn vergetelheid zolder in een koffertje kon stoppen. Maar ik weet dat dat voorlopig nog echt niet mag.

lees ook eens: over Kees van der Staaij

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)