Voorwaarden voor vriendschap.

vriendschap

Dat het hebben van vrienden en vriendinnen belangrijk in ons leven is, dat hoeft geen betoog, dat weten we allemaal en ook de vele topics over vriendschap die voorbij komen getuigen ervan.

We hebben heel vaak het gevoel dat vriendschap, eenmaal gevormd en bevestigd, voor het leven is.
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, want in een mensenleven kan veel gebeuren, waardoor vriendschappen verwateren en veranderen.Toch ligt het niet in de menselijke aard met wederzijdse goedkeuring een einde aan een vriendschap te maken.

Als er toch bewust een einde aan een vriendschap gemaakt wordt, zijn we vaak diep gekwetst. Dat is wel begrijpelijk: immers vrienden kennen elkaar heel goed. En hoe beter je elkaar kent, hoe harder je elkaar kan kwetsen…
Laten we ophouden met het negatieve en bekijken aan welke drie voorwaarden vriendschappen moeten voldoen om kans te maken op het predicaat: levenslang

3 voorwaarden voor vriendschap

*Verbondenheid

Zonder verbondenheid is er geen vriendschap denkbaar. Die verbondenheid kan op van alles en nog wat gebaseerd zijn. Op het feit dat jullie moeders jullie samen in een box zetten, op de slappe lach die je samen op de middelbare school had, omdat jullie elkaar door de studie heen sleepte, omdat je jezelf in de ander herkent, omdat, omdat, omdat…
Verbondenheid is weliswaar de basis van een vriendschap, maar niet de kern. Dat is autonomie

**Autonomie.

Of te wel: de mate waarin je jezelf kan zijn. Laat ik het anders zeggen: het gevoel dat er geen eisen aan je gesteld worden. Dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent. Natuurlijk worden er over en weer eisen gesteld aan een vriendschap, (daarover later meer) maar die kosten geen moeite, die gaan als vanzelf. Autonomie, het gevoel dat je je zelf mag zijn, heeft haar basis in eerlijkheid.

Jij kan eerlijk alles tegen je vriendin zeggen en zij zegt het tegen jou. Ook (of juist) dat die jurk je niet staat.
Zonder dat je nu direct naar je eigen vriendschappen hoeft te kijken, kan je ook om je heen kijken. En je zal zien (of horen ) dat “ze heeft me niet eens vertelt dat” (dingen niet vertellen) of “ik moest van haar altijd…” (niet jezelf kunnen zijn) altijd de onderliggende redenen zijn voor het stoppen van een vriendschap.

***Competenties.

Je vaardigheden om een vriendschap te onderhouden. Oftewel: de liefde moet niet van een kant komen. Levenslange vriendschappen zijn ook gebaseerd op attent zijn. Dat kan zich op heel veel manieren uiten. Zo zei ooit een vriendin tegen mij: “je vergeet altijd mijn verjaardag. Maar dat hindert niet. Je doet door de rest van het jaar zoveel aardige dingen dat ik weet dat je om me geeft. Ik begrijp inmiddels dat je het echt niet kan!”

Mocht je op dit moment piekeren over een vriendschap die niet lekker loopt, kijk dan eens naar de autonomie… en vervolgens naar je competenties. Het eerste is heel vaak niet veel aan te doen. Mensen zijn zoals ze zijn. Maar als je denkt dat het ligt aan je vaardigheden een vriendschap te onderhouden, dan weet je nu wat je te doen staat!

lees ook vriendinnen komen niet gratis

Bron psychologies.be

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)