Met wortel en tak.

wortel en tak

Sinds ik zo’n 9 jaar geleden ben begonnen met tuinieren, ben ik de uitdrukking met wortel en tak uitroeien steeds beter gaan begrijpen.

Wanneer je het onkruid niet met wortel en tak (en blad en bloem) uit de aarde trekt, dan komt het terug. Om je te pesten. Het komt terug in zevenvoud…
Dat is een aspect waarom je het onkruid met wortel en tak moet vernietigen.

Maar er zijn er meer.

Heb je wel eens een brandnetel met wortel en tak uitgetrokken? Weet je hoe leuk dat is Nou , ja draag wel iets met pijpen en lange mouwen, maar goed dat is een zijspoor. Heel voorzichtig maar doelgericht zo’n brandnetel wortel uit de grond trekken. Jongens die wortels kunnen meters lang zijn  en die heb jij dan boven de grond gekregen. Helemaal!  De voldoening! Wanneer je daar staat met een sliert brandnetelwortel, die langer is dan jij dat zelf bent…

wortel en tak

wortel en tak

Wortel en tak van de paardenbloem

Heb je wel eens geprobeerd een paardenbloem stek uit de grond te trekken? Tja, op dit moment moet je het niet doen. De paardenbloemen bloeien volop en de bijen zijn er dol op. Maar over een poosje zijn ze uitgebloeid. En vlak voor ze hun lieve pluisjes met duizenden gaan verspreiden, roei ik ze uit. Een paardenbloem heeft een penwortel. Nomen et omen : een diepe pen die regelrecht de grond ingaat. Ongeveer tot aan het middelpunt der aarde…Kan je niet zonder hulpmiddelen aanpakken. Maar met een klein schepje, krijg je hem klein. Ik bedoel : boven de grond..
Heerlijk. Die diepe voldaanheid : dit heb ik toch maar mooi he-le-maal de grond uitgekregen…

Kortom:

Verwijderen met wortel en tak geeft een diepe voldoening. Het is een oergevoel. Dat weet ik zeker.
Als we nu eens al die politici die in hun speeches er blijk van geven anders denkenden met wortel en tak te willen verwijderen( op zijn minst uit Nederland ) nu eens een volkstuintje geven.
Met heeel veel brandnetels en paardenbloemen?

Daar komen ze vast van tot rust.

lees ook Even een blokje om 
even lachen: lees MAYDAY 

meer info over wieden

like Like
16 antwoorden
 1. Hippiemeisje
  Hippiemeisje zegt:

  Ik ben ooit aan de slag gegaan om een klimplant uit de grond te halen….

  het was bijna een gevecht op leven en dood, haha

  Beantwoorden
 2. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Bij mij wil de liefde voor tuinieren maar niet post vatten. Het is vooral nog weer een extra klus die ik moet doen.

  Beantwoorden
 3. Ellen
  Ellen zegt:

  Geweldig geschreven! Wij hebben veel distels in onze moestuin, zo irritant als ze dan halverwege afbreken als er aan trekt, die moet je er echt uitgraven om ze met wortel en al uit te roeien. Geeft wel voldoending! :-)

  Beantwoorden
 4. Daphne - verdraaidmooi
  Daphne - verdraaidmooi zegt:

  Wij hebben in onze tuin vooral last van kattenstaarten. Die krijg je er onmogelijk met wortel en al uit de grond. Hele irritante onkruid!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)