Het 6 minuten dagboek | Mijn ervaring met het dagboek voor positief denken

6 minuten dagboek

Wil je positiever in het leven staan, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is starten met het 6 minuten dagboek een goede eerste stap. Het dagboek zorgt er namelijk voor dat je dagelijks stilstaat bij zaken die gelukkig maken. Benieuwd of schrijven in het 6 minuten dagboek wat voor jou is? In deze blog vertel ik je meer over wat het dagboek inhoudt en wat mijn ervaring ermee is.

Wat is het 6-minuten dagboek?

Het 6-minuten dagboek is een dagboek met een vaste vragenstructuur, gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie. Het is de bedoeling dat je het dagboek er dagelijks twee keer bijpakt, één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds. Je bent per dagdeel pakweg 3 minuten bezig met het invullen van de vragen, dus in totaal 6 minuten per dag. De vragen helpen je gedachten op papier te zetten en na te denken over je dag om meer geluk, dankbaarheid en tevredenheid te ervaren.

Wat maakt dit zo bijzonder?

Voordat je begint met het bijhouden van het dagboek, is het handig om eerst de inleiding door te lezen. Zo krijg je een goed beeld van de voordelen die het invullen van het positieve dagboek met zich meebrengt. De inleiding telt zo’n 60 pagina’s, dus neem hier wel even de tijd voor. Trek hier het liefst meerdere dagen voor uit, zodat alle informatie goed kan bezinken. Naast dat je iedere dag de standaard vragen beantwoord en reflecteert op je dag, heeft het dagboek ook:

  • Wekelijkse vragen: deze helpen inzicht te krijgen in je drijfveren, je verlangens en wie jij bent als persoon.
  • Maandelijkse controle: laat je stilstaan bij verschillende aspecten van je leven door deze te waarderen.
  • Gewoonte tracker: tabel waarbij je dagen kunt afvinken waarop je aan een nieuwe gewoonte gewerkt hebt.

Daarnaast staat er op elke pagina een inspirerende quote die positieve gedachten stimuleren. Om de week staat er ook een uitdaging van de week vermeld. Deze challenges helpen patronen te doorbreken om positiever in het leven te staan.

Voordelen van het dagboek

Het lastige van een nieuwe gewoonte aanleren in het algemeen is dat je het met regelmaat moet doen. Dat geldt ook voor het invullen van het dagboek. De schrijver van het boek – Dominik Spenst – heeft dit duidelijk begrepen, want hij heeft er alles aan gedaan om het bijhouden van het dagboek zo laagdrempelig mogelijk te maken. Immers: wie heeft er nou niet twee keer 3 minuten per dag tijd om z’n gedachten van zich af te schrijven? Iedereen toch? Daarnaast helpt het dagboek:

  • Meer dankbaarheid te ervaren
  • Aan je doelen te werken door in te vullen wat je die dag gaat doen
  • Positiever over jezelf en je leven te denken door affirmaties in te vullen (lees in deze blog welke ik opschrijf)
  • Te reflecteren op je denken en handelen
  • Stil te staan bij de leuke dingen in het leven

Daarnaast is er dagelijks ruimte om na te denken over een goede daad die je hebt verricht. Omdat je weet dat je hier dagelijks wat neer moet pennen, word je sneller getriggerd om iets voor een anders te doen. Immers: anders heb je ’s avonds niets om op te schrijven.

Mijn ervaring met het 6 minuten dagboek

Ik ben inmiddels mijn tweede 6-minuten dagboek aan het volpennen en merk dat het mij op dagelijkse basis helpt. ’s Ochtends als ik wakker word vul ik hem meteen in, zodat mijn ‘GPS’ voor die dag positief staat afgesteld. Ook helpt het mij om ’s avonds met een tevreden gevoel te gaan slapen, omdat het dagboek je ‘verplicht’ om bij alle leuke dingen van die dag stil te staan.

Wekelijkse vragen en maandelijkse controle

Daarnaast vind ik de wekelijkse vragen heel verhelderend. Je wordt namelijk uitgedaagd over aspecten van je leven stil te staan waar je anders niet zoveel over nadenkt. Dit leidt tot inzichten waar je anders niet tot gekomen was. Ook de maandelijkse controle doet mij goed. Ik merk namelijk dat ik mijn leven steeds positiever waardeer en beter in mijn vel zit. Hier ben ik mij op dagelijkse basis natuurlijk ook van bewust, maar door hier heel concreet bij stil te staan en de verschillende aspecten te analyseren, voelt dit toch telkens als een overwinning.

Verbeterpunten

Ik ga nog heel wat 6-minuten dagboeken verslinden, maar ben hier en daar wel wat punten tegengekomen waarvan ik dacht: dit kan beter of handiger!

  • Het gewicht: het dagboek is vrij zwaar. Hierdoor neem ik hem niet altijd mee als ik een nachtje weg ga.
  • Ontbreken lintje: in mijn eerste dagboek zat een lint om bij te houden waar ik was, in de tweede helaas niet.
  • Ontbreken penhouder: regelmatig heb ik het boek bij de hand, maar niet een pen. Zou handig zijn als die standaard aan het boek vastzat.

Daarnaast denk ik dat er meer uit het concept gehaald kan worden. Wellicht toevoeging van een app voor meer diepgang of QR-codes naar filmpjes voor verdere uitleg. De materie die de schrijver behandelt geeft hier namelijk enorm veel ruimte voor.

Tips voor het dagelijks invullen van het positieve dagboek

Gewoontes aanleren is lastig en ook het dagelijks invullen van het 6-minuten dagboek is een uitdaging. De schrijver heeft er alles aan gedaan om dit zo eenvoudig mogelijk te maken, maar je moet het uiteindelijk toch zelf doen. Die eerste tip die ik je wil meegeven is om het dagboek op vaste momenten in te vullen. Hierdoor is de kans kleiner dat je het vergeet en kost het steeds minder moeite. Daarnaast is het handig om:

  • Het dagboek op een vaste plek neer te leggen, bijvoorbeeld op je nachtkastje
  • Er één of meerdere pennen naast te leggen
  • Het 1e deel meteen ’s ochtends te doen zodra je ontwaakt om uitstelgedrag te voorkomen

Neem er daarnaast rustig de tijd voor. De uitwerking is namelijk het grootst wanneer je inzoomt op je gedachten en gevoelens en deze met aandacht opschrijft. Zet desnoods je wekker 10 minuten eerder om gehaast te voorkomen. Je kunt het invullen van het dagboek natuurlijk ook combineren met iets anders, zoals ontbijten. Dit zijn momenten waarop we anders toch vaak met onze telefoon, het nieuws of de krant zitten.

Het 6-minuten dagboek kopen

Wil je dat mindfulness, dankbaarheids- en succesdagboek in 1 een kans geven? Stop het 6-minuten dagboek dan in je winkelmandje. Je kunt het boek onder meer bestellen bij Bol.com en Bruna. Met name deze eerste website is handig als je Select hebt. Scheelt weer verzendkosten! Heb je al een keer het 6-minuten dagboek vol gepend? Kies dan de compactere versie: Het 6 minuten dagboek – PUUR.

Over de schrijfster van deze blogEind 2019 kwam het leven van Jasmijn op hold te staan toen ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Zonder baan, zonder inkomen én zonder energie. Ze besloot het roer om te gooien en alleen nog maar dingen te doen waar ze energie van kreeg. Zo startte ze een reisblog en ging haar brood verdienen als freelance tekstschrijver. Hoewel stressvolle situaties een uitdaging blijven, weet ze hier beter mee om te gaan dankzij de inzichten uit meditatie, yoga en positieve psychologie

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)