Reset‌ ‌je‌ ‌brein‌ ‌met‌ ‌deze‌ ‌10‌ ‌positieve‌ affirmaties. Door Jasmijn Veldhuizen

affirmatie

Steeds meer tieners en jongvolwassenen krijgen met depressieve gevoelens, overspannenheid of een burn-out te kampen. Ook stress en spanning leidde mij tot een dieptepunt, waar ik na 2 jaar nog steeds uit aan het opkrabbelen ben.

Een van de primaire oorzaken van deze situatie? Beperkende gedachten. Door dagelijks positieve affirmaties op te schrijven verander ik mijn mindset, vergroot ik mijn zelfvertrouwen en sta ik positiever in het leven.

Benieuwd welke krachtige zinnen ook jou kunnen helpen? Ik deze blog deel ik mijn 10 favoriete positieve affirmaties met je.

1. Ik heb de volledige controle over mijn lichaam en geest

Je stuurloos voelen: een van de belangrijkste kenmerken van teveel stress. Je gedachten schieten alle kanten op en ook je lichaam doet dingen die je niet wilt. Frustrerend, want zo wil je je helemaal niet voelen. En juist die gevoelens van wrok, verdriet en boosheid maken het alleen maar erger. Je vergroot hier namelijk de kloof mee: de afstand tussen hoe je je voelt en hoe je je zou willen voelen. Niet zo gek dat je hierdoor alleen maar meer stress krijgt.

Bovenstaande affirmatie is een krachtige zin om de situatie te leren accepteren en de regie weer in handen te nemen. Jij hebt de touwtjes in handen en beschikt over alle tools om de situatie te beheersen. Herhaal deze zin vaak genoeg en hij komt vanzelf omhoog poppen op de momenten waarop je hem nodig hebt.

controle over mijn lichaam en geest

2. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen gedachten en gevoelens

Het handelen van een ander kan grote invloed hebben op hoe we ons voelen. Zonder dat we het beseffen leggen we daarom de schuld over negatieve gevoelens neer bij een ander. Niet zo handig, want hierdoor ontlopen we onze verantwoordelijkheid voor de daden die volgen op deze gedachten en gevoelens. 

Erkennen dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent, geeft je de kracht om negatieve gedachten en gevoelens om te buigen in iets neutraals of positiefs. Ook al is het niet zo oneerlijk, frustrerend of gemeen wat een ander heeft gezegd of gedaan. Besef dat het vaak niet gaat om wát er gebeurt, maar om hoe je ermee omgaat.

3. Ik laat los wat mij niet dient

Stress komt vaak voor uit dingen waar we geen invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gehele pandemie, de resultaten van een onderzoek of wanneer je wat hoort over een sollicitatie. Je kunt hierover piekeren, maar in de praktijk schiet je hier niets mee op.

Ik laat los wat mij niet dient

Dan maar stoppen met piekeren? Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Was het maar zo simpel als zeggen: ‘Ik stop nu met piekeren’ en dat zorgen magisch verdwijnen. Het van je afschrijven op papier, erover praten met vrienden en beseffen dat je er weinig tot geen invloed op hebt: dat helpt zeker wel. Net als bovenstaande affirmatie.

4. Ik omarm ongemak, hier groei ik

Gespannen schouders, een verhoogde ademhaling en pijn in mijn nek: zodra mijn lichaam ook maar enige vorm van stress detecteert, voel ik een vluchtreactie opkomen. Daarom altijd, maar in mijn veilige bubbel blijven? Zeker niet! Ik wil namelijk vooruitkomen in het leven én dat kan alleen maar door dingen te doen die zich buiten mijn comfortzone bevinden.

Om mezelf bij dit proces te ondersteunen, pen ik deze positieve affirmatie meerdere malen per week in mijn schriftje. Let wel: er zit een verschil tussen ‘een stretch en ‘stress’. Vind je het echt heel eng of spannend? Dan is de stap die je wilt zetten wellicht wat te groot. Misschien kun je een tussenstap verzinnen om van ‘deze stress’ een ‘stretch’ te maken. Kleinere stapjes leiden vaak tot duurzamere groei en verkleinen de kans om een terugval naar de oorspronkelijke situatie.

5. Ik kan alles bereiken wat ik wil

Vind je het lastig om in jezelf en je eigen kunnen te geloven? Dan is dit een prettige affirmatie om jezelf een confidence boost te geven. Zolang je namelijk in jezelf gelooft én dan bedoel ik ook écht geloven: kun je alles bereiken wat je wilt.

Is dit niet wat kort door de bocht? Ja en nee. Ja, want met alleen geloven kom je er natuurlijk niet. Je zult ook actie moeten ondernemen om je dromen waar te maken. Dit ga je alleen een stuk sneller doen wanneer je daadwerkelijk in je eigen kunnen vertrouwt. 

Het mooiste van positieve affirmaties is, is dat ze vanzelf waar worden zolang je ze maar vaak genoeg herhaalt. Wel is het belangrijk om je gevoelens bij het opschrijven van de affirmaties te activeren. Probeer daarom warme gedachten op te roepen en je ideale situatie voor je te zien wanneer je deze zin neerpent. 

Veel mensen refereren hier ook wel naar met de term visualiseren. Over dit fenomeen zijn hele bibliotheken gevuld, dus Google hier gerust naar als dit je interesse wekt.

6. Ik accepteer alles wat is

Stress wordt veroorzaakt door de kloof die je ervaart tussen hoe dingen zijn én hoe je graag zou willen dat dingen zouden zijn. Je kunt jezelf hier op betrappen door op te letten hoe vaak je het woord ‘als’ gebruikt:

 • Als … ik die promotie zou krijgen …
 • Als … ik de liefde van mijn leven zou vinden …
 • Als … ik een andere woning zou hebben …

Vaak refereren deze ‘als-situaties’ naar de toekomst en hoe deze er rooskleuriger uitziet door het gestelde te behalen. Dit haalt je echter uit het heden en zorgt ervoor dat je vergeet dankbaar te zijn voor de dingen zoals ze nu zijn met als gevolg: ontevredenheid.

Onthoud dat in het hier en nu alles goed is en dat je in het hier en nu altijd alles aan kan. We maken ons vaak druk over hoe situaties zich zullen ontvouwen, maar in het hier en nu kunnen we er vaak weinig aan doen. Daarnaast gebeuren 85 procent van de negatieve situaties die we voorzien helemaal niet. Die negativiteit en gepieker heeft dus helemaal geen zin. Het zorgt er alleen maar voor dat we niet kunnen genieten van het huidige moment.

Wil je leren hoe je meer kunt halen uit het hier en nu? Lees dan eens het boek van Eckhart Tolle: de kracht van het NU.

7. Dit is slechts een hoofdstuk, niet mijn hele verhaal

Soms lijken situaties oneindig pijnlijk en de oplossing onmogelijk. Misschien is de liefde van je leven bij je weggegaan, ben je (tijdelijk) arbeidsongeschikt geraakt of ben je in andere problemen verzeild geraakt. Je zit diep in de put en weet even niet hoe je eruit moet komen. Het voelt namelijk als het einde van de wereld, waar je graag snel een oplossing voor ziet.

situatie accepteren

Het probleem? Die oplossing is er – vaak – niet. Het enige wat je soms kunt doen is de situatie accepteren zoals deze is (zie bovenstaande affirmatie) en beseffen dat het leven bestaat uit pieken en dalen. Niet voor niets zijn ook deze affirmaties erg treffend:

 • This moment too shall pass.
 • Er bestaat geen donker zonder licht en licht zonder donker.
 • Ik ben precies waar ik moet zijn.

Denk ook eens terug aan al de dingen die je eerder hebt meegemaakt in je leven. Veel van de heftige dingen die je hebt meegemaakt zijn óók voorbijgegaan. Dit geldt waarschijnlijk ook voor dat waar je nu in zit. Heb vertrouwen in de toekomst en de hoofdstukken die nog geschreven zullen worden.

8. Ik ben trots op alle stappen die ik heb gezet

Ben jij wel eens trots op jezelf? En voel je dat dan ook in elke vezel van je lichaam? De kans is groot dat je antwoord op één van beide vragen ‘nee’ is, anders zou je deze blog niet lezen. Trots zijn op jezelf is iets lastigs. Wanneer je dit namelijk uitspreekt – en vooral als vrouw – word je al gauw betiteld als arrogant of een persoon met te veel zelfvertrouwen.

Daarom is het vieren van successen en alle stappen die je hebt gezet zó belangrijk. Heb je doelen gesteld voor een bepaalde periode én deze vervolgens gehaald? Trakteer jezelf dan op een etentje, dagje naar de sauna of nachtje weg. Hierdoor koppel je je succes aan de endorfine die vrij komt op deze momenten, waardoor je positieve gevoelens koppelt aan het behaalde succes. 

Ook er simpelweg bij stilstaan door deze positieve affirmatie op te schrijven, helpt je erbij stil te staan wat je allemaal al bereikt hebt. Ook geldt vaak: hoe concreter, hoe beter. Ben jij trots op een diploma dat je hebt behaald? Maak er dan vak: ‘Ik ben trots op alle stappen die ik heb gezet op mijn diploma te behalen’.

9. Ik mag blijven leren en groeien in mijn vak.

Veel volwassenen – en met name vrouwen – hebben last van het imposter syndrome. Ook ik als zelfstandig tekstschrijver heb last van deze gevoelens van onzekerheid. Mag ik wel zo’n hoog uurtarief vragen? Waarom ik en niet iemand met meer ervaring? Wat als ze mijn werk helemaal niets vinden?

Dit bekende fenomeen – waarbij de angst door de mand te vallen centraal staat – komt vaak voort uit onzekerheid. Daarom schrijf ik deze positieve affirmatie op om mijn zelfvertrouwen te laten groeien en te beseffen dat ik alleen maar kán groeien door dingen uit te proberen. Niemand groeit immers door stil te staan. 

10. Ik ben veilig [ook als ik … ]

Een van de grootste eye-openers van de afgelopen jaren is het besef dat mijn hersenen mij veilig proberen te houden. Voel ik angst? Wacht eens even … mijn lichaam probeert mij te beschermen! Eigenlijk is dat best lief, toch? En ergens ook wel heel slim. Zo zorgt gezonde stress er namelijk voor dat we goed kunnen functioneren tijdens een examen, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis.

Mogeljkheden

Een overschot aan stresshormonen (cortisol, adrenaline en noradrenaline) is echter niet goed en kan ons lichaam in overdrive brengen en dat wil je niet. Merk je stress in je lichaam of angstige gedachten op? Sta dan even stil bij het hier en nu. Dreigt er gevaar op dit specifieke moment? 

Ongetwijfeld is het antwoord ‘nee’ en besef je dat je op dit moment veilig bent. Deze gedachten helpt je lichaam te kalmeren. Schrijf deze affirmatie daarom regelmatig op om deze gedachte sneller te triggeren.

Maar hoe werken positieve affirmaties eigenlijk?

Goede vraag. Vaak werken dingen pas als je begrijpt waarom je ze doet. Ik kan hier een heel betoog over schrijven, maar er zijn anderen die dit beter kunnen. Daarom verwijs ik je graag door naar deze websites met informatie over de werking van positieve affirmaties:

Hoe begin ik met het opschrijven van positieve affirmaties?

Hoewel er allerlei apps (waaronder ‘Super app’ van the Secret) zijn waarin je positieve affirmaties op kunt schrijven, gaat er niets boven pen en papier. Koop daarom een mooi A5 schrijfboekje – het liefst met lijntjes – waarin je je gedachten kunt opschrijven. Zelf heb ik dit schriftje met harde kaft van de HEMA. 

De gouden letters en bladzijdes met goud op de snee maken mij meteen happy, waardoor ik mij sneller getriggerd voel om dagelijks mijn affirmaties bij te houden. Neem daarom ook de tijd om een leuk schriftje uit te kiezen en een fijne pen.

Het is handig om een vast moment uit te kiezen waarop je de affirmaties opschrijft, zodat het een gewoonte wordt. Wil je dat de affirmaties werken, dan is dat van belang. De kracht zit het namelijk voor een groot deel in herhaling. Zelf schrijf ik de affirmaties graag ’s avonds voor het slapen op, zodat ik met een positief gevoel de nacht in ga. Je kunt je de dag er natuurlijk ook mee beginnen.

Welke positieve affirmaties passen bij mij?

Een positieve affirmatie moet je aanspreken. De één roept namelijk wel een gevoel bij je op en de ander niet. Daarom raad ik je aan om eerst wat rond te speuren op het internet welke spreuken tot je spreken. Ook kun je eerst nadenken op welk gebied je zelfverzekerder wil worden. Misschien heeft het wel te maken met je werk, geld (money mindset) zelfliefde, je gezondheid of een ander aspect van je leven.

Daarnaast mogen positieve affirmaties ambitieus zijn, maar ze moeten wel als ‘waar’ aanvoelen. Zo kun je wel opschrijven:

 • Ik word binnen 3 jaar miljonair

Maar dit voelt waarschijnlijk niet zo aan. Het voelt – gok ik – prettiger om op te schrijven:

 • “Ik werk eraan om binnen 3 jaar miljonair te zijn” of “dagelijks zet ik stappen om over 3 jaar een miljoen te hebben”

And last but not least: formuleer je positieve affirmaties zonder ontkenning. Vermijd dus zoveel mogelijk de woorden ‘niet’, ‘geen’ en ‘zonder’.

 • Niet: ik leef mijn leven zonder stress, maar: ik ga ontspannen door het leven.
 • Niet: ik ga geen geld uitgeven aan [x] deze maand, maar: ik spaar [bedrag] deze maand door [y te doen]
 • Niet: ik denk niet aan [x], maar: ik focus mij op [y]

Meer inspiratie voor positieve affirmaties

 • Google in het Nederlands, Engels of een andere taal die jou aanspreekt op positieve affirmaties
 • Print inspirerende affirmaties uit en hoe ze boven je bed, bureau of naast je spiegel
 • Luister tijdens het wandelen of bewegen naar positieve affirmaties op Spotify 
 • Vraag eens aan een vriend(in) welke positieve affirmaties voor hun werken

Wat zijn jouw favoriete positieve affirmaties?

Over de schrijfster van deze blog

Eind 2019 kwam het leven van Jasmijn op hold te staan toen ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Zonder baan, zonder inkomen én zonder energie. Ze besloot het roer om te gooien en alleen nog maar dingen te doen waar ze energie van kreeg. Zo startte ze een reisblog en ging haar brood verdienen als freelance tekstschrijver. Hoewel stressvolle situaties een uitdaging blijven, weet ze hier beter mee om te gaan dankzij de inzichten uit meditatie, yoga en positieve psychologie.

lees ook eens: geen angst voor agressie of lees : Kiezen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)