Regen en zonneschijn in de Nederlandse taal

spreekwoorden

Wij zijn een waterrijk landje, veel water om ons heen en veel water uit de lucht.
Ik deed mijn ogen dicht en voorspelde dat er vast meer spreekwoorden over de regen zouden zijn, dan over de zon

De spreekwoorden over regen wonnen, het zijn er dertien, over zon hebben we er elf.
Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd, helaas.

Zijn spreekwoorden over de zon, vrolijk?

Je zou toch zeggen, spreekwoorden op over zon zijn vrolijk. In de zin van: doet je goed, zon op je toet! Nou, dan onderschat je de oer-Hollandse ‘t-is-nie-goed-of-‘t-deug-nie mentaliteit.
Iets voor niks, waar je vrolijk van wordt? Dat kan nooit goed gaan…
Laten we eens beginnen met: voor niks gaat de zon op. Je zou zeggen hoera! Lekker zonnetje mooi voor niks, dat is boffen! Maar nee het betekent: alles kost geld.
En wat te denken van: altijd zonneschijn, schept een woestijn?? Teveel van het goede, lieve lezers, is kennelijk nooit goed.
Maar  misschien is het ook een kwestie van die zon niet in het water kunnen zien schijnen…Je bent gewoon jaloers op al die zonneschijn…Maar wie weet moet je – om toch je deel te krijgen – de rijzende zon aanbidden. Dat vind ik nu echt een mooi gezegde, het betekent gewoon: slijmen bij iemand van aanzien.
Maar gelukkig is er toch een positief gezegde: Na regen komt zonneschijn!

en wat zeggen we over regen

Als het om regen gaat, zijn we nauwelijks opgewekter. Er zijn er natuurlijk heel veel spreekwoorden,die een variant zijn op: Morgenrood, water in de sloot. De weer voorspellende spreekwoorden zal ik maar zeggen.
En dan heb je er ook nog een heleboel die de heftigheid van de regen aan moeten geven, de vreemdst daarvan vind ik nog altijd: het regent oude wijven! Stel dat je eens voor: allemaal oude dametjes die uit de lucht naar beneden vallen, in grote plassen…
Als het melk regent, staan mijn schotels omgekeerd? Dat is een gevalletje van hoog scoren op de leedlat, zou ik zeggen. Op die lat kan je ook noteren, de regen schuwen en in de sloot vallen.

laat ik eindigen met een goede tip. Wanneer iemand in je gezelschap zegt “Als….”, zeg dan “als honden konden bidden, zou het kluiven regenen!”

hou je van taal? Lees dan ook eens: een kopje koffie

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)