Het verschil tussen snoeischaren en heggenscharen: welk gereedschap kies je?

,

Een mooie tuin kost de nodige tijd en energie in het onderhoud. Het juiste gereedschap gebruiken om de tuin te onderhouden is daarbij van belang. Twee gereedschappen die vaak met elkaar verward worden zijn snoeischaren en heggenscharen. Toch zijn het compleet andere gereedschappen, alhoewel ze beide zijn bedoeld voor het trimmen en vormgeven van planten. Laten we eens de belangrijkste verschillen tussen beide scharen bekijken.  

Functie

Het grootste verschil tussen snoeischaren en heggenscharen ligt in de hoofdfunctie. Snoeischaren zijn ontworpen voor kleine snoeiwerkzaamheden, zoals het knippen van kleine takken en scheuten van struiken of bomen. Ze zijn ideaal voor het verwijderen van dode takken of het bijwerken van struiken en planten, maar ook voor het afknippen van snijbloemen. Snoeischaren zijn vaak klein, licht van gewicht en makkelijk om gedetailleerd te snoeien. Heggenscharen daarentegen zijn een stuk groter en voorzien van lange, gekartelde messen. Ze zijn ontworpen voor het snoeien en vormgeven van grote hagen en struiken met dikke takken. Heggenscharen kunnen zowel elektrisch als handmatig zijn en snijden effectief voor dichte vegetatie. Ze zijn geschikt voor de wat grotere en grove snoeiwerkzaamheden.

Ontwerp

Over het algemeen hebben snoeischaren korte handvatten en kleine, scherpe messen. Ze kunnen makkelijk met één hand bediend worden en dankzij de veer opent het mes na elke knipbeurt vanzelf. Hierdoor kan er zeer precies gesnoeid worden bij kleine delen van planten. Een heggenschaar heeft juist een langer handvat. Heggenscharen van Welkoop zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van het model zijn de messen lang en glad of als zaag. Hierdoor zijn ze geschikt voor bijvoorbeeld het snoeien van coniferen en buxushagen. Voor grote hagen is een elektrische, op accu of benzine variant wel zo fijn.

Toepassing

Snoeischaren gebruik je vooral voor het fijne werk in de tuin, zoals het snoeien van uitgebloeide bloemen, het verwijderen van dode takken en vormsnoei van kleine struiken. Het handzame formaat en de schuifvergrendeling zorgen ervoor dat je ze makkelijk en veilig in de je tuinbroek mee kunt nemen. Heggenscharen zijn, zoals de naam eigenlijk al zegt, meer geschikt voor het knippen van heggen en grote struiken. Doordat ze wat langer en groter zijn, wordt het snoeien van lange takken makkelijk, maar ze zijn niet in je zak te stoppen. 

De juiste schaar voor tuin en mens

 

Je kiest dus een snoeischaar of heggenschaar op basis van wat je wilt gaan snoeien. Voor het fijne werk gebruik je de snoeischaar en de heggenschaar is voor de grotere heggen en wat zwaardere klussen. Het kiezen van het juiste gereedschap is niet alleen goed voor je tuin, maar zorgt er ook voor dat het tuinonderhoud een stuk minder zwaar is voor jezelf. Als je met een snoeischaar een dikke vlinderstruik wilt snoeien zul je daar een zware klus aan hebben, maar doe je dit met een heggenschaar dan gaat het al een stuk gemakkelijker.

like Like