Vrouwen en dames

dame

En daar zit ik dan, Felice schrijfster van VrouwenPower, het is duidelijk, ik schrijf voor vrouwen. Niks mis mee,natuurlijk. Maar ik vraag me af, waar zijn de dames ?

 Zonder dollen, ik dacht bij mezelf :Is er verschil tussen vrouwen en dames.Nou ja, iedere vrouw is in ieder geval vrouw, maar daarmee nog geen dame, hoor ik mezelf denken.
En dan  realiseer ik me dat ik een heel duidelijk beeld van een dame heb.

En dame is namelijk een wat gezette vrouw, in een bruine jas, met een o foei! Bontkraagje. Ze heeft  een hoedje op witte krullen die een blauwe glans  hebben. En een grote tas met van alles en nog wat, maar vooral een flesje dat heerlijk ruikt. Naar lavendel.

Het is mijn oma!

Jarenlang heb ik haar niet meer gezien. Wat niet verwonderlijk is: ze is al bijna 40 jaar niet meer onder ons. En ik ben niet bij machte haar andersinds dan stoffelijk waar te nemen.

Maar betekent deze associatie dat dame een archaïsch begrip is? Uit de tijd en achterhaald? Ik kan maar een ding doen: Google is mijn beste vriend. In Wikipedia vind ik dit:

een dame is….

“In het Nederlands oorspronkelijk een beleefde aanduiding voor een vrouw  en in het bijzonder een vrouw met goede manieren. Tegenwoordig vaak ironisch of neerbuigend bedoeld. Als aanspreekvorm voor een groep vrouwen is het thans een normaal woord.”

Dus als ik het goed begrijp zat mijn gevoel er niet zo ver naast: een dame is een vrouw maar dan wel een met goede manieren. En daarom is het als aanspreektitel van een groep vrouwen ook een gewoon woord.

Als we een groep zien, weten we niet wie wel en wie niet beleefd is, dus is het wel zo beleefd er van uit te gaan dat iedereen beleefd is. En daarom zeggen we tegen een groep vrouwen nooit : vrouwen, maar altijd dames. Ik hoop dat jullie me nog kunnen volgen

 Maar maakt het uit,of je een vrouw of een dame bent?
Dat is toch wel een gewetensvraagje, merk ik…Ik voel mij meer vrouw dan dame, maar ik zou het vervelend vinden als men mij onbeleefd ervaarde. Nou ja…ahum…meestal dan. Bij opdringerige vervelende mannen, ligt het anders…Heel anders

We zijn allemaal vrouw, denk ik en dame is een van de vele rollen die we in het leven vervullen.

lees ook eens: een halfje

like Like
Like
1
10 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Grappig hoe je daar zo over na kunt denken. Ik denk bij een dame aan een wat oudere, goedgemanierde, deftige vrouw. Maar de kinderen uit mijn klas noem ik ook wel eens dames.. ‘Dames, houden jullie even op met kletsen’.

  Beantwoorden
 2. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik vind een dame echt een titel voor een oudere vrouw. Maar dan niet gezet maar dun. Mijn oma was ook een dame met grijs haar. Ze ging elke week naar de kapper.

  Beantwoorden
 3. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Bij een dame denk ik aan goed verzorgd en beleefd, misschien zelfs een beetje bekakt. Toch heb ik bij het woord jongedame weer een hele andere associatie. Ik ben een vrouw en zou soms willen dat ik iets meer tijd nam om de dame wat vaker te laten zien. En nee, ik ben niet bekakt, ik heb in ieder geval nog nooit iemand daar over horen klagen. Maar een beetje meer tijd in mijn uiterlijk steken zou best goed voor mij zijn.

  Beantwoorden
 4. Frederique
  Frederique zegt:

  Bij een dame denk ik aan zo’n elegante mooie vrouw vanaf een jaar of 30 die door de straten van Parijs wandelt onderweg naar….de opening van een expositie misschien?

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Bij het woord Dame moet ik altijd aan dat liedje van Andre van Duin denken: ‘Ik ben een dame.’ Ik ga he nu meteen weer luisteren, zo leuk vind ik dat ; )

  Beantwoorden
 6. Lori (Mama's Jungle)
  Lori (Mama's Jungle) zegt:

  Een dame is voor mij een zelfverzekerde vrouw, die sterk in het leven staat, een dametje (met licht sarcastisch toontje) is ook zo’n vrouw maar dan heel erg eigenwijs en die krijg ik wel eens naar mijn hoofd geslingerd ja 😋 grappig om woorden te interpreteren 😁 dag dames (en heren) en ja wat is een heer dan?

  Beantwoorden
 7. Lodi
  Lodi zegt:

  Bij dame denk ik altijd aan een mooie statige vrouw, met rokken en tassen, die netjes praat en the drinkt moet haar pink omhoog, grappig hoe een ieder er een ander beeld bij kan hebben.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)