Vreselijke dingen van vroeger

vroeger

Zeker in deze ongewisse tijden, verlangen mensen terug naar vroeger, toen de wereld nog veilig en overzichtelijk was.

Natuurlijk was de wereld helemaal niet overzichtelijker: men zag minder van de wereld. En wat men zag was dicht bij huis. Lekker overzichtelijk.

Maar er zijn genoeg zaken van vroeger, die ik echt niet mee zou willen maken.
Laten we – voor ik begin te zeuren – even “vroeger” definiëren. Ik stel vroeger op 1960 tot 1980.
Wie doet er mee?
Ik ga een aantal dingen opnoemen waarvan ik blij ben dat ze verdwenen zijn, jij vult hier onder aan.

de verdwenen dingen van vroeger

Het pindaset

Dat was een grote kom met daarin een schep.  Die grote schaal ging vol zoute pinda’s.Met die schep gooide je dan een klein bakje vol pinda’s. En dan moest je al die pinda’s nog opeten ook! Het heeft me een levenslange afkeer van pinda’s bezorgd

Een dia-avondje

Gewoon fotograferen was heel vroeger bijzonder en dus voor rijke mensen. In de zestiger jaren werden we allemaal een beetje rijker en kon dus iedereen fotograferen. Daarom het werd in deze periode al snel te min gevonden. Alleen met dia’s kreeg je mooie opname…zei men he, ik heb het verschil nooit serieus kunnen waarnemen. Maar ik heb nog levendige herinneringen aan  avonden waar in de heer des huizes, doorklikte van de ene dia met die prachtige natuuropname, naar de andere dia met die….gaaaaaap.

Een bandrecorder

We deden het vroeger met Lp’s en die waren heel erg duur. Een bandrecorder, waarmee je je eigen gluid op kon vangen, leek een uitkomst. En daar zat je voor de tv, microfoon in de hand om te proberen Toppop  op te nemen. Helemaal blij met de gedachten dat je je zelf zo veel geld kon uitsparen op LP’s. En wat kreeg je: een krakerige en onluisterbare opname.
En als je een beetje pech had ( en dat had je vaak) liep het bandje ook nog van het spoeltje. Wie weet nog de truc om dat op te lossen?

Hoela hoep

Een hoela hoep is een cirkel van een plastic buis die je door met je heupen te zwaaien in beweging moest zien te krijgen. Er waren meiden die dat konden…ikke niet. Net zoals ik ook nooit fatsoenlijk heb leren twisten…

Zo en wat wil jij nooit meer terug zien

like Like
Like
1
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)