Rokjes en rokjesdag en nog meer rokjes

rokjesdag

Rokjesdag

Laatst – vraag me niet wanneer – probeerde iemand  – vraag me niet wie – de dag uit te roepen tot rokjesdag. Het flopte meedogenloos : vrouwen trokken mooi geen rokje aan.
Waarom ze dat niet deden? Ik heb geen idee. Het was er misschien gewoon te koud voor?
Of was het omdat iedereen een andere dag uitroept als rokjesdag? Ik heb voor 2018 al 22 maart, het eerste week-end van april en de eerste mooie lentedag van het jaar voorbij zien komen, als de enige echte rokjedag.

Persoonlijk hou ik het er graag op dat alle vrouwen net als ik, zich niet laten voorschrijven wat ze aantrekken. Is nationale truien-dag ook niet op een fiasco uitgelopen? Volgens mij wel.
Maar goed: terug naar de rokjes.

Jarenlang heb ik nauwelijks rokken gedragen. Zeg-nou-zelf als altijd rennende moeder van 2 kinderen, is een broek vaak handiger. Hoewel ik bij nader inzien eigenlijk niet zou weten waarom??

Rokjes door de week

De voornaamste reden dat ik geen rokjes droeg was mijn oude vak. Ik was docente drama. En geloof mij dan sta je niet in een rokje voor je klassen te springen. Of Typetjes uit te beelden, of te doen of je dood neervalt…

Moet je echt niet doen. Toen ik mijn leerlingen hoorden roddelen over mijn collega drama ( ook een vrouw ) wist ik het zeker.

Wanneer je jarenlang 5 dagen in de week een broek draagt, komt het er op de een of andere manier niet meer van de andere dagen een rok aan te trekken. Gek is dat he? Dat je jezelf een soort van uniform gaat aanmeten…
Het duurde een tijdje voor ik door had, dat ik gewoon rokjes kon dragen. Zo kan een mens zichzelf conditioneren . Het duurde zelfs nog langer, voor ik een rokjes-meisje was geworden.

Maar nu ben ik er een! Wat zijn rokjes leuk! En gemakkelijk. En vrouwelijk. Voor mij is het tegenwoordig elke dag rokjesdag.
En wat die officiële rokjesdag betreft: daar mag de commercie zich over ontfermen.

wanneer is het nu rokjesdag

lees ook: waarom draag ik wat ik draag? 

like Like
24 antwoorden
 1. Maddy- Meer Met Mama
  Maddy- Meer Met Mama zegt:

  Ik heb af en toe een rokje aan, vaker een broek. Rokjes heb ik met het mooie weer zeker aan en ook jurkjes. Als het mooi weer is vind ik dat gewoon fijner. In de winter dan weer bijna niet.

  Beantwoorden
 2. Shirley
  Shirley zegt:

  Ik ben meer van de jurken en vooral die jurken die je niet hoeft te strijken. Hop … je trekt het aan en je ziet er top uit. Rokken heb ik wel maar als ik eerlijk moet bekennen daar hangen de prijstags nog aan :yahoo:

  Beantwoorden
 3. marjolein westerbaan
  marjolein westerbaan zegt:

  wat grappig dat je juist geen rokjes draagt, ik het tegenovergestelde, ik draag nooit broeken. Ook wel logisch quia werk betreft, ik zit mer dan dat ik sta en om hoef te vallen. Voor mij is het dus elke dag rokjesdag

  Beantwoorden
 4. Rory
  Rory zegt:

  Dol op jurkjes (en rokjes). Maar ik herken dat ik op een gegeven moment alleen maar (low rise) skinny’s droeg. Met name omdat dat bij mijn laatste werkgever (grote Nederlandse bank) ècht niet mocht. Stiekem ooit geprobeerd met stiletto heels en kek jasje, maar ze werden niet blij. Afijn. Dus daar altijd rokjes, mantelpakjes. Toen ineens de skinny jeans. En nu wissel ik graag af. Dol op korte rokjes. Van suède of leer. Stof of sliertjes. Kort en strak of wijd en iets langer. Ik heb alle varianten ;)

  Beantwoorden
 5. Luc van de Wiel
  Luc van de Wiel zegt:

  Ik vind ‘Rokjesdag’ een van de beste columns van Martin Bril. Het gaat om het gevoel van lente, dat laat zich niet regisseren. Draag vooral wat je prettig of mooi vindt, afhankelijk van je bui of het weer!

  Beantwoorden
 6. Marcelina
  Marcelina zegt:

  Ik vind rokjesdag maar onzin. Ik draag rokjes wanneer ik wil en op zondag, vanwege mijn geloof. Ik ben het wel eens dat ik me met een rok(je) aan veel vrouwelijker voel dan met bijv. een skinny jeans aan. Mijn vriend vindt het ook mooier wanneer ik een rokje draag, maar nogmaals: ik bepaal lekker zelf wat ik wanneer draag. Voor de klas vindt ik een broek toch wel zo handig ;)

  Beantwoorden
 7. Ellen
  Ellen zegt:

  Volgens mij is Rokjesdag inderdaad geen nationaal erkende dag, maar is het gewoon de eerste echte mooie lentedag. Zelf vind ik Rokjesdag ook geen feestje eigenlijk… die eerste keer met je witte melkflessen naar buiten :-)

  Beantwoorden
 8. Stefaan BlogVivant
  Stefaan BlogVivant zegt:

  rokjes! sommige dames altijd met een rokje andere altijd met een broek! ik denk dat er broekvrouwen bestaan en rokjesvrouwen :) haha

  Beantwoorden
 9. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik geloof dat het kenmerk van Rokjesdag ook juist is dat het niet te plannen is. Het is een dag waarop vrouwen spontaan uit zichzelf ineens rokken aantrekken.

  Beantwoorden
 10. Irene
  Irene zegt:

  Ik ken vrouwen die ik nog nooit in een rok heb gezien en een paar die ik nog nooit in een broek heb gezien, maar de meeste vrouwen, waaronder ikzelf wisselen dat toch gewoon af.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)