komkommers

komkommers

De twaalf kisten met vierhonderdzesenvijftig komkommers staan opgestapeld in de schuur. Ik ben helemaal voorbereid om de komende weken door te komen. Het zal me dit jaar niet weer gebeuren dat ik verdwaal in de eindeloosheid der dagen die voor me liggen, als de bv Nederland op slot gaat. Geen gehaast en geen files en geen overvolle treinen. Geen enkele beweging op straat die er toe doet. Er staat helemaal niets te gebeuren. Even geen 24-uurs economie meer.

Heerlijk! Iedereen weg, het land voor mij alleen. En voor nog een handjevol mensen die hier en daar verspreid over het land ‘ergens’ op passen natuurlijk.

een schuur vo komkommers

Op iedere andere dag van het jaar zou ik tekenen voor de rust die mij nu ten deel valt. Voor de kans die ik krijg om even een dagje te ontsnappen uit de hectiek van alledag. Want één dagje is nog leuk. Maar zo lang? Nee, dat is zelfs voor een rustaanbidder als ik te veel van het goede. En dus… Helemaal alleen met een schuur vol komkommers. Wat een zaligheid! Al in februari wist ik wat ik er mee ging doen.

vorig jaar…

Vorig jaar besloot ik om ze in schijfjes te snijden. Ik had me daar flink op verkeken want de eerste vakantiegangers sijpelden al weer binnen, terwijl ik nog dozen in schijven moest snijden. Geen schijfjes dus dit keer. Nee, dit keer moest het helemaal anders. Het heeft even geduurd voor ik klaar was met de voorbereiding. Alles moest kloppen, tot in de puntjes. Het hele karwei smeerde ik uit over de hele periode zodat ik me geen seconde zou hoeven te vervelen.

komkommers

En nu is het zover!

Vol ongeduld maak ik de enveloppe open en haal de honderdtweeënvijftig kassabonnen eruit. Op elk ervan staat drie komkommers genoteerd. Heel secuur leg ik de bonnetjes precies op volgorde van het schema dat ik vooraf op de computer heb ingevoerd. Dat was nog een hels karwei omdat ik alle winkels, verspreid over de stad, in de goede volgorde wilde hebben, en bovendien op gelijke afstand ertussen. Maar nu pluk ik de vruchten van mijn inspanning.

Vierhonderdzesenvijftig komkommers! Zij hebben een deel van mijn vakantiegeld gekost maar het is elke cent waard. Want het schema vertelt mij precies in welke winkels ik ze kocht.

En nu ga ik ze allemaal terugbrengen. Ik hoef ze niet meer. Ben ik toch lekker bezig in komkommertijd.

©annekedejong

like Like
14 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Een unieke beleving van het woord komkommertijd! Nu snap ik ook direct waarom er standaard altijd vier komkommers in onze koelkast liggen in de zomer!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)