Is het humor, of is het hoon

humor

Verdwijnt de humor??

Matthijs van Nieuwenkerk vroeg zich een paar dagen geleden in DWDD af of “men” nog wel grappen durft te maken. Aanleiding was de ophef die ontstaan was rondom de Amerikaanse stand-up comedian Dave Chappelle.

Daarom was Youp van ’t Hek te gast. Hij lag ook zwaar onder vuur omdat hij in een column het over pisnicht had.
Youp begreep al die ophef niet zo. “Zo noemden ze elkaar onderling toch voortdurend, moet je daar nu boos om worden?”
“Dus”, concludeerde Matthijs: “humor mag niet meer, je moet uitkijken met wat je zegt”

Tijdens dit gesprek in de wereld draait door kwam natuurlijk ook de grap van  Veronica Inside ten aanzien van de coming out Bo van Spilbeek aan de orde. “Ach”, vond Youp, “ze had haar coming out toch zeker goed geënsceneerd? Moet je niet nijdig maken las iemand een grapje maakt… ”
“Dus…”concludeerde Matthijs..

wat is humor?

Wat mij opvalt, is dat in dit en alle soortgelijke gesprekken, niemand probeert te definiëren wat nu eigenlijk humor is….

Humor dat is toch dat je een andere wending geeft aan een situatie, dat je er voor zorgt dat we  op een andere manier naar de situatie kijken? Humor is toch het onverwachte? Charlie Chaplin heeft de beste uitleg ooit gegeven van humor. “We zien een weg. Op de weg ligt een bananenschil. We zien een man. Man stapt over de bananenschil. En valt in een put”
Dat is humor: je denkt dat je het snapt, maar je hebt het mis…Je was te snel met je conclusies

volgens mij is dit hoon..

In mijn boek praten we in de bovengenoemde situaties helemaal niet over humor. We praten over hoon. We praten over drie volwassen mannen die een toneelstukje opvoeren waarvoor elke gemiddeld intelligente knul van 15 zich zou schamen, omdat het zo stompzinnig makkelijk is. Wat verandert er aan onze blik op transgenders? Welk inzicht krijgen we?
Wat leren we hiervan, behalve dat Renée van der Gijp niet weet hoe hij een pruik op moet zetten?

het voegt niks toe…

Wat hebben we aan de wetenschap dat er homofiele mannen zijn die elkaar pisnicht noemen? En waarom is dat grappig? Waarom wil mijnheer van ’t Hek daar goede zier mee maken? Wat verandert er aan onze blik?? Welk inzicht levert mij dit op??

lieve Matthijs

Lieve Matthijs van Nieuwkerk, wil je als je weer eens over humor gaat praten, eerst humor definiëren en mij nooit meer vervelen met mannen van meer dan middelbare leeftijd die humor verwarren met hoon?

like Like
Ha HaLike
2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)