Blauw blauw

blauw

In Duitsland, zo leerde ik laatst, zeggen ze dat iemand blauw is, als ze bedoelen dat hij dronken is.
Ik beweerde vrolijk dat we in Nederland het woord blauw voor van alles gebruiken, maar niet om te vertellen dat iemand is aangeschoten.

Helaas nu ik een stukje wil schrijven over de veelzijdigheid van dit woord , kom ik er achter dat ook wij het gebruiken als we bedoelen: aangeschoten, laveloos etc. En dat doen we als sinds 1906.

Blauw: vroeger en nu

Het bewijst maar weer dat je met het woord vele kanten uit kunt in onze taal. Want als je van de blauwe knoop bent, ben je lid van een groepering die zich inzet tegen overmatig drankgebruik. Of eigenlijk, tegen alle vormen van alcoholisch drankgebruik. Het is niet mijn cluppie, maar ik geef toe dat in de tijd dat ze werden opgericht, de tweede helft van de negentiende eeuw, meer dan nodig was. ( ps de club droeg als insigne een blauw knoopje, vandaar)

Laten we even in het verleden blijven hangen: weet jij wat een blauwkous is?
Dat is een dame van goede komaf, die niet gehuwd is en graag studeert en laat merken dat ze geleerd is. Het paste in die tijd al niet dat een vrouw studeerde, laat staan dat ze het liet merken…
Je begrijpt het woord blauwkous is nu niet direct een compliment

Ach , dat was vroeger, zulke zaken kunnen we nu gewoon blauw-blauw laten, vind je niet?
Laten we ons maar druk maken over meer blauw op straat. Of lekker wat roddels gaan lezen over mensen met blauw bloed, dat is altijd leuk.

En als we er eens even uit willen, dan kunnen we in het dorp Blauw in Groningen vast wel een wandelingetje maken en wie weet, is daar een cafeetje dat een echt Belgisch Blauw biertje serveert…

O ja voor ik het vergeet en voor er misverstanden ontstaan  blauw is  de kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet.

meer weten over kleur? lees: wat zegt kleur of lees: variaties op een thema

like Like
2 antwoorden
 1. Deborah
  Deborah zegt:

  hahah geweldig blog over alleen het woord blauw.
  Ik miste nu eigenlijk nog een blauwtje lopen. Misschien kan dat ook in het Blauwse dorp in Groningen. Dan valt het niet zo op hihi.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)