wat weet jij van de vergiet?

vergiet

een blog over het vergiet

Ik weet het er zijn mensen die een vergiet op het hoofd dragen uit religieuze overwegingen. Tot nu toe wist ik niet meer dan dat, maar omdat ik voor mijn lezers alles over heb, ging ik even op onderzoek uit.

Het gaat om aanhangers van de Kerk van het Vliegend spaghetti monster. Het geloof wor genoemd. En zegt dat wij allen zijn ontstaan in een dronken bui van een knoedel spaghetti. Of dit geloof nu echt serieus bedoeld is, of dat het een knipoog is naar bestaande geloven is niet helemaal duidelijk.

Waarom ze een vergiet op het hoofd dragen ook niet.
Maar het is wel een radicaal ander gebruik van de overbekende, oude vertrouwde vergiet.


Hoe komen we aan de vergiet

Hoe komen we eigenlijk aan dit stukje huishoudelijk vernuft?, want je hebt een vergiet in de keuken niet echt nodig. Je kan de piepers gewoon afgieten door de deksel schuin op de pan te zetten.

Op zoek naar de herkomst van de vergiet

Wikipedia weet te melden dat andere woorden voor vergiet zijn gortemetiel, gatenbetiel of gatenpetie, dat riekt naar het begin van de vorig eeuw vind je niet, spreek het een beetje nors uit en je ziet zo een struise boerin , rond 1910, in de keuken staan

Mis poes! Even later vind ik een afbeelding van een vergietje gemaakt van roodbakkend aardewerk. Gedateerd tussen 1600 – 1750, gevonden tijdens werkzaamheden in een riool.
Kennelijk vond men ook toen al zo’n uitlekschaal handiger dan een zeef. Of wie weet waren zeven duurder en was het zonde om daar groenten en fruit in uit te laten lekken.

En ja hoor even later vind ik in “Taal en Tongval” dat   ‘De Verstandige Kook, Amsterdam 1668’, in ‘De Volmaakte Hollandse Keukenmeid, Den Haag 1745’ en nog vroeger, 1620 te Delft, in het toneelspel ‘Snappende Siitgen’ van Van Santen het woord vergiet voorkomt.

Als jullie vanavond je sla even in de vergiet laten uitdruipen, bekijk deze vergiet dan met gepaste eerbied. Het ding bestaat al eeuwen en niemand weet waarom.

like Like
8 antwoorden
 1. Amina
  Amina zegt:

  Wat grappig deze weetjes! En inderdaad, ik giet de aardappelen ook altijd af met het deksel schuin, maar soms is het met die damp lastig om goed te zien wat je nou doet :-)

  Beantwoorden
 2. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Wij hebben in Duitlsand een vergiet met een handvat eraan gekocht (ik had het nog nooit gezien) zodat je makkelijk het water eruit krijgt.

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  Grappig, ik gebruik hem zo vaak en wist ook echt niet hoe en wat, dat is toch ook met meer dingen die je gebruikt. Voor mij is de vergiet in ieder geval voor in de keuken en niet voor op mijn hoofd :)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)