Mag de baas zich met je gezondheid bemoeien??

werkgever

In het AD las ik een artikel dat de werkgever vindt dat hij zich mag bemoeien met de gezondheid van zijn werknemers..

Wat zeg jij zo, direct recht uit je hart ?

Ik zei: ja, want zonder gezonde, fitte mensen kan een bedrijf niet draaien. En als de bedrijven niet draaien, komt er geen geld in het laatje, worden de zieken niet verzorgd en hoeven de kinderen niet meer naar school… Onmiddellijk voegde ik hier aan toe: maar die baas heeft niet alleen rechten, die heeft wel degelijk ook plichten. De plicht om te zorgen voor een veilige werkplek bijvoorbeeld. Dat – laten we het eens concreet maken – de koks in de keuken niet hun nek breken op spekgladde vloeren. Dat de werknemers bij bol.com ( of andere webwinkels) hun rug niet breken op veel te zware dozen. Goed zo kunnen we nog even doorgaan.

Kortom : een werkgever dient te investeren in de veiligheid en gezondheid van haar werknemers. En mag tegelijkertijd vragen van die werknemers ook actief aan hun gezondheid te werken.
Tot zover is alles klip en klaar. Maar waar ligt de grens? We kennen allemaal de uitersten van deze uitspraak: Iemand die verslaafd is, verliest on herroepelijk zijn baan. Iemand die ernstig ziek is, komt na 2 jaar ziek zijn in de ziektewet. Dat is nog steeds heel overzichtelijk.

Maar nu  de veel interessantere grijze gebieden. Mag een werkgever van een werknemer vragen om af te vallen bijvoorbeeld? Je zou zeggen, dat is een privéterrein. Dat moet iemand toch heel fijn zelf weten, of hij 20 kilo te zwaar wil zijn…..
Maar mag hij dat nog steeds als hij daardoor zijn werk niet meer kan doen? Ik heb een familielid dat echt eerlijk waar, niet langer dan 10 minuten kan staan…dan krijgt hij last van zijn knieën.
Mag een werkgever daar iets van zeggen?

werkgever

Ik heb ooit eens bij een instelling gewerkt waar mensen om de 2 uur naar buiten sneakten om een sigaretje te roken. Dus buiten de normale pauze-tijden om. Dan heb je als werknemer het volste recht om te zeggen: “roken alleen in de pauzes” maar heb je ook het recht om te verlangen dat iemand stopt met roken?

Dat is toch een lastige..

Misschien ligt het antwoord heel ergens anders. Misschien is het helemaal geen zaak van werkgever-werknemer. Maar een zaak van mensen, van ons allemaal. We varen er immers allemaal wel bij, als we gezond en vrolijk zijn.

 

like Like
2 antwoorden
 1. Marit Manche
  Marit Manche zegt:

  De werkgever heeft géén recht zich met jouw gezondheid te bemoeien, is uit den boze !!!
  Ik heb gelukkig weinig problemen gehad ook niet toen ik in Oostenrijk me ziek heb gemeld.
  Mijn cheffin heeft mij gezegd:” of jij meldt je nu ziek of ik doe het!”
  Ik had een burn-out niet te weinig, tijdens een controle tijdens die ziektewet werd ik “gezond verklaard” maar mijn huisarts heeft me meteen weer ziek gemeld.
  Groetjes Marit

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)