soorten liefde

Zoveel soorten liefde bij de Grieken

Toeval bestaat niet, zeggen ze: binnen twee dagen zag ik twee van mijn vriendinnen worstelen met verschillende vormen van houden van. “Wat zijn er”, filosofeerde ik lekker bij de koffie “toch veel verschillende manieren om van elkaar te houden. Wat zijn er toch vele soorten liefde”

Met dit in het achterhoofd, dook ik het wereldwijde web op, en belande zonder omwegen bij de oude Grieken. Ach het kon minder.

De Grieken zo leer ik, kennen 8 verschillende verschijningsvormen van liefde.
Kijk maar mee:

1. Agape – Universele liefde

 Dat is laat ik zeggen: een overtreffende trap van lief hebben. Het gaat niet meer om de liefde van persoon tot persoon, maar liefde die je kan voelen voor bijvoorbeeld de mensheid. Het is het diepgevoelde verlangen er zorg voor te dragen dat de ander het goed heeft.

2. Philia – Vriendschappelijke liefde

Ook wel de platonische liefde genoemd, liefde zonder seks. Iedereen kent die wel denk ik: iedereen heeft wel een vriend of vriendin waar je een enorme verbondenheid mee voelt, zonder dat je er mee naar bed wil. We kennen deze vorm van liefde ook als hoofse liefde. De liefde van de troubadour, die alleen maar kan zingen voor de kasteelvrouwe, maar haar nooit tot vrouw kan nemen.

3. Eros – Passionele liefde

Nou ja, deze hoeft geen uitleg, vind je wel. Eros is de vorm van liefde die ons vele genotvolle uren en nageslacht schenkt…

4. Philautia – Eigenliefde

Eigenliefde heeft bij ons een beetje kwalijk trekje: de kerk was er niet zo van , zullen we maar zeggen. Het feit dat God je lief heeft was toch zeker wel voldoende? Als je dan ook nog van je zelf gaat houden, waar blijven we dan?

5. Ludus – Speelse liefde

Dit vind ik echt een leuke, ik had er nog nooit van gehoord. Het begin van een relatie is vaak speelse liefde: aantrekken, afstoten, vlinders in je buik; dat soort werk. Mijn persoonlijke overtuiging is, dat je altijd een beetje speels moet blijven, anders wordt-ie sleets..

6. Pragma – Blijvende liefde

Dit waar we allemaal op uit zijn dames, de liefde die blijft en nooit meer weggaat…het tot-de-dood-ons-scheidt soort liefde.

7. Storge – Vertrouwde liefde
Deze naam had ik ook nog nooit eerder gehoord, maar het begrip kennen we natuurlijk wel. We zouden kunnen zeggen: familieliefde of de liefde voor je kinderen. De liefde voor je kinderen, is wat mij betreft een van de sterkste vormen van liefde die er bestaat

8 Mania – Obsessieve liefde
Deze behoeft natuurlijk weinig uitleg: de liefde die obsessief is, die tot waanzin drijft of stalking.
Van alle soorten liefde is dit de enige vorm van liefde die niet positief is…..

lees ook eens: trouwen uit liefde?

Like
7 antwoorden
 1. Bouchra
  Bouchra zegt:

  Wat leuk om dit zo te lezen. Je hebt inderdaad heel veel verschillende soorten liefdes. Ik kon me in een aantal heel goed vinden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:  
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:  
:-(   
:unsure:  
;-)