TOP 10 Stedelijke irritaties, door q-notes

amsterdam

TOP 10  irritaties in Amsterdam

Net als vele Amsterdammers woon ik al het overgrote deel van mijn leven in de stad. En toch zijn er bepaalde zaken waaraan ik mij als citygirl behoorlijk kan irriteren. Ik blijk niet de enige te zijn ik riep de hulp in van wat vrienden via whatsapp, MSN, facebook en twitter om een top 10 samen te stellen met de grootste stedelijke irritaties. Ik zal beginnen bij 10 en tel langzaam af naar de grootste irritatie van het moment..

 

10.Betaald toiletbezoek

Mogelijk geldt dit niet alleen voor mij en mijn vrienden, want ik denk dat betalen voor het toiletgebruik in restaurants en cafetaria door meer mensen als ?irritant? worden ervaren. Echter is het voor de schoonmaakbranche natuurlijk weer een uitbreiding qua werkgelegenheid.

9. Openbaar vervoer rijdt niet op tijd
Voor de studenten en overige OV-reizigers kan dit vooral s?ochtends een enorme bron van ergernis zijn. GVB heeft zich in de afgelopen jaren niet altijd als een betrouwbare partner bewezen. En de Noord-zuidlijn? Yeah right..af in het jaar 2050?!

8. Weinig groen
Ook ervaren ?wij? het gebrek aan groen in de stad als een minpuntje. Bijna overal in de stad wordt er volgebouwd. Het enige groen wat vaak dan overblijft is als je geluk hebt een park in de buurt of de grasstroken langs de weg.

7. Geluidsoverlast
Het geluidsoverlast heeft de 7[SUP]e[/SUP] plek gekregen. Meestal zijn de ?buren? schuldig. Want het gaat altijd om ongewenst geluid ontstaan door anderen.

6. Verkeer in de stad
Nummer 6 in onze top 10 wordt vaak genoemd door stadsautomobilisten. De eeuwige verkeersdrukte en de files door de grote toestroom van auto?s op eenzelfde moment. Daarnaast is de ? zo prettige binnenstad met de auto toch ? zo slecht bereikbaar als onderdeel van het gemeentelijke ontmoedigingsbeleid om automobilisten te stimuleren om meer gebruik te maken van OV en dit leidt weer tot ergernis nummer 9.

 

5. Wonen in de stad is duur

Op nummer 5 van de Klaagmuur staat de prijs van het wonen in de stad. Enkele vrienden noemden dat ook wel een mogelijke reden om de stad op langetermijn wellicht wel te verlaten?? De woonlasten in de stad liegen er niet om, zeker niet in vergelijking met andere steden in de randstad. De gemiddelde huurprijs voor woningen in Amsterdam is ? 22per m?. Dit is een stijging van 0,14% vergeleken met februari van dit jaar.
Amsterdam blijft de duurste stad in Nederland om te huren. De huurprijzen liggen er gemiddeld 25% hoger dan het Nederlands gemiddelde.
Aangezien veel van mij vrienden nog studenten zijn, wordt gebrek aan woningruimte voor studenten ook opvallend vaak genoemd.

De woningmarkt is op dit moment erg onzeker. Eengezinswoningen zijn sinds 1996 gemiddeld bijna drie keer zo duur geworden. Vooral in de periode 1999-2001 zijn de prijzen sterk toegenomen. Ook de prijzen van appartementen zijn in de afgelopen twaalf jaar ruim verdubbeld. Momenteel is er juist mede door de kredietcrisis een overschot aan koopwoningen.

 

4. Massale ergernis over asociaal gedrag

Er is sprake van een verharding en verruwing in onze huidige samenleving, zei ex Pvda partijleider Job Cohen een jaar geleden in een interview bij ATV5 (regionale tv-omroep). De straatmentaliteit is een stuk ?harder? dan een aantal jaren terug. De incidenten op straat zijn niet gedaald maar juist gestegen, volgens bureau HALT. Associaal gedrag (vloeken, spugen op straat, zinloos geweld maar ook hondenpoep laten liggen) is ook een ergernis van velen.

3. Luide telefoongesprekken
Ook irritante (43 procent) en luide (37 procent) ringtones zijn een grote ergernis. Door de opkomst van de mobiele brigade is er soms een grotere afstand tot andere personen merkbaar, wordt door een van mijn vrienden ge-appt.

2. Ongevraagde telefoontjes en drukwerk in je brievenbus

De talloze telefoontjes van telemarketeers rond etenstijd, kennelijk heeft het bel-me niet register heeft lang niet voor iedereen het gewenste effect. En daarbij onnodige post door de brievenbus en de mailingslists waar je zo moeilijk vanaf komt.

1.Betaald parkeren
En dan zijn we eindelijk beland bij nummer 1 van het moment. Waarschijnlijk een blijvertje: betaald parkeren, gezien het hoge parkeertarief in de stad zal dit de komende jaren ook niet veranderen. Niet te vergeten dat het gebrek aan parkeerruimte in de stad ook een plekje mag hebben in deze lijst.

En ondanks deze lijst verruilen ik noch mijn vrienden ondanks alle kleine tot grote ergernissen onze geliefde stad. Keer op keer wint de liefde in de haat-liefde verhouding die wij door de jaren heen door dik en dun hebben opgebouwd met onze stad Amsterdam.

Geboren in de stad ? (soms) verloren in de stad en toch behoren in de stad?

lees ook  Even eruit

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)