geluk

Ik vind het een lastig begrip: geluk.

Wat bedoelen we er mee? Een momentje waar op alles in evenwicht lijkt te zijn, geen wolkje aan de hemel, geen vuiltje aan de lucht: alles zoals het je altijd gewenst had….Van die momentjes dat de tijd stilstaat en dat je zo woordeloos en diep blij van binnen bent. Dat zijn momentjes in het leven: gouden momentjes, niet te missen momentjes, momentjes waar we het voor doen, maar… momentjes. Het beklijft niet….

Bedoelen we er dan mee dat je veilig en comfortabel leeft, zonder al te veel geruzie en gedoe?
Brood op de plank (en nog beleg ook). Een huwelijk waar geen harde woorden vallen. De kinderen halen zonder al te veel moeite een schooldiploma. En de kat en de hond vechten nooit. Geluk als manier van bestaan, zal ik maar zeggen. Daar kom ik als ik eerlijk ben, niet helemaal uit.

Een andere vraag over geluk

Een andere vraag ten aanzien waar  ik wel eens mee worstel is: mag je geluk verwachten, mag je het eisen ? Als ik naar de generatie van mijn dochters kijk, dan zie ik veel bijna 30-ers die een soort recht op geluk menen te mogen hebben. En dat  is dan ook nog vrij strak gedefinieerd: een goede baan, mooie reisjes, een leuke vent…

Volgens mij word je daar enorm ongelukkig van, maar dat is off topic: ik ben op zoek naar de definitie van geluk.
Sinds kort kent deze emotie ook een negatieve klank: je moet duidelijk geen gelukzoeker willen zijn. Dat soort mensen moeten we snel zien te weren, daar kan niks goeds van komen. Het maakt mijn zoektocht naar de definitie van geluk niet makkelijker: terwijl de een meent dat je er toch wel een soort van recht op hebt, meent de ander dat het verkeerd is het te zoeken.

Alles bij elkaar opgeteld kom in tot de volgende vragen:
Is geluk iets van het moment, of is het een manier van bestaan? Heb je recht op geluk en behoor je het dus gewoon te krijgen of moet je het gaan zoeken?

Wie het weet mag het zeggen.

Lees ook: kan een glimlach de wereld veranderen

Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)