Vrouwen Power ♥ - Powered by vBulletin
Bekijk RSS Feed

Sanne Hulsebos-Druijf

Hoe ontdek je jouw unieke kwaliteiten en word je succesvol én gelukkig in je loopbaan

Beoordeel dit Bericht

Focus op fouten is aangeleerd

Precies aangeven waar we niet goed in zijn, lukt de meeste vrouwen uitstekend. We hebben geleerd om te focussen op onze fouten. Al op de basisschool vertelde je na een dictee thuis dat je 3 fouten had gemaakt. Dat je dus 37 woorden goed had geschreven, bleef onvermeld. Logisch, want in onze maatschappij worden we afgerekend op onze fouten. Maar daardoor is het voor veel vrouwen (en mannen trouwens ook) heel lastig om precies aan te geven welke kwaliteiten ons uniek maken.

Je kernkwaliteiten kennen is essentieel voor een succesvolle loopbaan
Hoe meer een baan aansluit bij jouw kwaliteiten, hoe succesvoller je hierin zult zijn. Voor het nemen van doordachte loopbaankeuzes is het daarom een must om je eigen kwaliteiten te kennen. Maar succesvol zijn in je werk wil niet altijd zeggen dat je er ook gelukkig van wordt. Als jij jezelf hebt aangeleerd om heel nauwkeurig te werken, maar hier geen energie van krijgt, dan kun je misschien je baan als corrector prima uitoefenen, maar er toch geen voldoening uithalen. Een succesvolle loopbaan betekent voor mij dan ook dat je er goed in bent én blij van wordt. En om dat te bereiken moet je niet alleen achterhalen welke talenten je hebt, maar ook weten van welke talenten je energie krijgt. Daniel Ofman heeft hiervoor de kernkwaliteiten ontwikkeld. Kernkwaliteiten zijn aangeboren eigenschappen die energie geven als we ze inzetten en ons maken tot wie we zijn.

Kernkwadranten als hulpmiddel
Met behulp van de kernkwadranten die van Ofman, kun je jouw kernkwaliteiten achterhalen. Een kernkwadrant bestaat uit een kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Iedere kernkwaliteit heeft zijn bijbehorende valkuil. Vooral bij stress kun je doorslaan in je kernkwaliteit en in je valkuil belanden. En waar een valkuil is, is ook een uitdaging. Dat is het positief tegenovergestelde van je valkuil. Datgene waar je aan moet werken om je kernkwaliteit in balans te houden en niet te laten doorschieten in je valkuil. De extreme variant van jouw uitdaging roept vaak irritatie bij je op. Dit noemt Ofman je allergie.
In een figuur ziet de kernkwadrant voor de kernkwaliteit bescheiden er als volgt uit:

____________________
Kernkwaliteit
Bescheiden
_____________________
teveel van het goede ->
_____________________
Valkuil
Onzichtbaar
______________________
Het negatief tegenovergestelde
daarvan is:
het positief tegenovergestelde
daarvan is:
__________________
Allergie
Arrogant
_________________
<- teveel van het goede
____________________
Uitdaging
Profilerend
____________________

Jouw allergie is altijd een doorgeschoten kernkwaliteit van een ander. En het mooie is dat mensen aan wiens eigenschappen jij je irriteert, vaak ook de mensen zijn van wie je wat te leren hebt. Omdat de kwaliteit die achter jouw allergie ligt, vaak jouw ontwikkelpunt is. Als jij je bijvoorbeeld regelmatig ergert aan mensen die heel star en inflexibel zijn, kijk dan welke kwaliteit er achter die inflexibiliteit zit. Is iemand bijvoorbeeld heel geordend? Dan is de kans groot dat dit jouw uitdaging is, omdat jij zelf soms te flexibel bent.

Je unieke kwaliteiten achterhalen
Tijd om jouw kernkwaliteiten te achterhalen. Je doet dit door voor jezelf een aantal kernkwadranten in te vullen. Je kunt starten bij je valkuil, je uitdaging of je allergie. En vervolgens redeneer je door of terug om het kwadrant compleet te maken. Vanwege onze aangeleerde focus op fouten, adviseer ik altijd om bij je valkuil of allergie te beginnen. Dit is vaak het makkelijkst.

Noteer zelf je valkuilen en vraag familie, vrienden en collega’s jouw valkuilen te benoemen. Onderzoek welke kwaliteit hierachter zit en ontdek daarna je uitdaging en allergie. Of sta stil bij gedrag waar je je mateloos aan irriteert bij anderen en onderzoek welke kwaliteit hierachter zit, die jouw uitdaging is. En redeneer zo terug naar je valkuil en kernkwaliteit. Op deze manier kun je jouw unieke set van kernkwaliteiten opstellen.

Belangrijk om hierbij in gedachten te houden, is dat kernkwaliteiten niet aangeleerd zijn, maar iets wat je van nature heel goed af gaat en je energie geeft. Vaak zijn kernkwaliteiten voor jou zo gewoon, dat ze je niet eens meer opvallen. Wees ook alert op de manier waarop je jouw kernkwaliteiten omschrijft. Soms kan een synoniem opeens veel beter kloppen voor je gevoel. Belangrijk is dat jij je kunt vinden in je eigen omschrijving en dat jouw set van kernkwaliteiten je trots maakt. Dan heb je een prachtig uitgangspunt om je werk (beter) af te stemmen op jouw kernkwaliteiten, zodat je een inspirerender en blijer mens wordt.

Dien "Hoe ontdek je jouw unieke kwaliteiten en word je succesvol én gelukkig in je loopbaan" in aan Google

Reacties

  1. Felice's Avatar
    leuk artikel, dank je wel. Werken met kernkwadranten kan inderdaad heel verhelderend zijn. Het is fijn dat iemand ze weer eens onder de aandacht brengt!
  2. Sanne Hulsebos-Druijf's Avatar
    Dankjewel Felice. Ik vind kernkwadranten zelf ook een geweldig middel om samenwerkingen mee te analyseren. Het geeft veel duidelijkheid over waarom je je aan bepaalde mensen ergert, maar doordat ook duidelijk wordt wat je van elkaar kunt leren komt het het wederzijds begrip enorm ten goede. Kortom: go kernkwadranten ;-)

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Felice
    leuk artikel, dank je wel. Werken met kernkwadranten kan inderdaad heel verhelderend zijn. Het is fijn dat iemand ze weer eens onder de aandacht brengt!
Volg ons